"Kabel sieciowy jest odłączony" - problem


(Jakubjonczyk96) #1

Witam, więc mam taki problem że czasami pojawia mi się komunikat piszący "Kabel sieciowy jest odłączony" gdy nie jest i dosłownie po paru sekundach pada internet. Żeby włączyć internet muszę zrestartować komputer. Nie wiem czy to wina kabla, neta lub sterowników Atheros AR8131PCI-E Gigabit Erhernet Controller ? Proszę o pomoc :frowning: !


(Qwerty01) #2

A co masz ustawione w menadżerze urządzeń? Nie ma jakiegoś trybu oszczędzania energii? Jaki jest link (1 Gbps?). Jak tak to pewnie dużo pakietów tracisz i rozłącza tobie.


(Jakubjonczyk96) #3

Więc tak wchodzę w menadżer urządzeń -> karta sieciowa -> właściwości -> zarządzenie energia i mam 3 pola:

kabel.png

Co mam zaznaczyć żeby się nie wyłączał...?

-- Dodane 21.11.2011 (Pn) 21:18 --

Powie ktoś co zaznaczyć?


(stalesz) #4

Według mnie..nie zaznaczaj nic..Takie mam ustawienia u siebie.


(Tomek Matz) #5

Spróbuj na karcie Zaawansowane ustawić 10 Mb/s pełny dupleks.


(Jakubjonczyk96) #6

@matzu

Mam zaawansowane tylko jak zmienić ten "dupleks" w co mam wejść/zmienić.. ?

-- Dodane 22.11.2011 (Wt) 18:37 --

Ok zmienione, uważasz ze to pomoże ?


(Tomek Matz) #7

Szukaj opcji w stylu "Szybkość i dupleks" (niekoniecznie musi się nazywać tak samo). Jak wybierzesz to pole to po prawej stronie będziesz miał listę rozwijaną. Wybierz z niej to co podałem. Od razu mówię, że nie gwarantuję, że to rozwiąże Twój problem.

Nie mogę Ci tego zagwarantować :slight_smile: Ja miałem dość podobną sytuację, tzn. wszystko wydawało się być OK - kable, konfiguracja, itp. i ten duperel rozwiązał problem. Do tej pory nie potrafię wyjaśnić, dlaczego to zadziałało :slight_smile:


(Jakubjonczyk96) #8

Ok zrobione oby to rozwiązało mój problem jeżeli będzie tak dalej robić to masz jakiś pomysł?


(Tomek Matz) #9

Jeśli to nie pomoże, to przejrzyj ten link http://compnetworking.about.com/od/windowsnetworking/f/cableunplugged.htm. To właśnie stąd pochodzi zaproponowane przeze mnie rozwiązanie.