Kanały TV bez dźwięku


(Ford Fokus) #1

Nie wiedziałem gdzie to wrzucić, nie jest to forum o tej tematyce, ale nie zależy mi aż tak bardzo na tym, żeby dzwonić po jakiegoś gościa. Jeżeli ktoś wie - pomoże.

Mam telewizor, nazwyklejszy w świecie, do tego zestaw kina domowego Philipsa MX5100VR (chyba to jest jakaś wersja albo coś :-|), a do tego takie coś, co odtwarza płyty nagrane w formacie Dvix i Xvid (i te inne np. avi) WIWA HD238 i od czasu zainstalowania tego, mam wszyyyyystkie możliwe kanały polskie (np. Polsat 2, Polsat Sport, TVN 24 itp.)+wszystkie Discovery (Science, Ciwilization itp.) w języku polskim i te mnóstwo innych badziewi. Nie mam w nich dźwięku, tzn. jest jak się bardzo zgłośni, słychać PRAWIE normalnie, bo w tle jest tak przeraźliwy szum, że można oszaleć. I co z tym zrobić? Można to jakoś ustawić? Było to kupione w niemczech i nie mam do tego instrukcji :confused: tzn. jakiś świstek w języku francuskim :x Ale ja ledwo z niemieckim to co francuski :twisted:

PS. Te podstawowe kanały tj. TVN, Polsat, TVP 1 - 3, VIVA i jakiś durny kanał z reklamami mają normalny dźwięk.


(Marchelmx) #2

Hmm, szczerze nie bardzo wiem, ale rozumiem, że

odbierasz poprzez WIWA HD238, więc wydaje mi się, że problemu trzeba szukać w ustawieniach tego urządzenia, opcje audio być może jest ściszone, dlatego gdy telewizor ustawisz na max to coś słychać.


(Ford Fokus) #3

Ale dlaczego jest ten szum?


(Marchelmx) #4

Rozumiem, że sygnał audio/wideo tychże programów otrzymujesz za pomocą cuda WIWA HD238??

Więz jeżeli tak jest i jeżeli faktycznie głos w tym urządzeniu jest ściszony, to po regulacji telewizora na maksyalną głośność zachowuje się w ten sposób, iż szumi. Po prostu stosunek sygnału do szumu jest bardzo niski.

Jeżeli wyregulujesz głośnośc w WIWA HD238 powinno być ok.

Strasznie dużo tych jeżeli :wink:


(Ford Fokus) #5

Ależ ja w ogóle nie używam pilota od TV, używam pilota od Philipsa MX5100VR (do niego jest podłączona WIWA), i to na nim zgłaśniam, na TV moge se zgłaśniać i sciszać, a i tak nic się nie dzieje :slight_smile:


(Marchelmx) #6

:slight_smile: nie mam żadnego pomysłu, moim zdaniem wina leży po stronie tej nieszczęsnej WIWY. Sprawdź, czy tam ustawienia dźwięku są w porządku


(Ford Fokus) #7

Nie nie, właśnie to zbadałem i sygnał odbiera ten Philips, WIWA jest wyłączona, a Philips jest podłączony do gniazdka TV i ma antenę do odbierania radia. TV jest podłączony do Philipsa. Wszystko chodzi na nim dobrze, za wyjątkiem tych kanałó dodatkowych, nie wiem, ale ja ich chyba nie mam opłaconych, ale to się samo przyplątało :smiley: