Karta ATI Rage 128 Pro Ultra GL


(Laliki231) #1

Pomocy, bo sam nie mogę sobie poradzić. Mam bardzo przeciętną grafę Rage 128 Pro Ultra. Przypuszczam, że to ona powoduje następujący problem: przy wychodzenia PC-ta xe stanu gotowości nie uruchamia się monitor (obsługujący DPMS). Podobno powodem jest fakt, że po zmianie stanu zasilania ( stand by) urządzenia PCI system oczekuje przez odpowiedni czas i sterownik urządzenia kończy pracę bez załadowania. Używam Win XP Pro SP2. Dziękuję za wskazówki jak się ztym uporać.


(Krz121) #2

a masz najnowsze drivery do karty? Pobierz ze strony http://www.ati.com/drivers


(JNJN) #3

Ja bym bardziej postawił na konflikt generacji sprzętu i oprogramowania.

Problemem może być współpraca płyty głównej karty grafiki i XP.

Aktualizacja biosu do najnowszego.

Zasilacz możliwe że za słaby.

Zmiana systemu na inny.

Zmiana karty grafiki na nowszą.

Grafike masz wiekową, a instalujesz XP z SP2.

Podejrzewam że stery do tej grafy to ledwo są do XP.

Problemem może też być stary komp i nowy system XP Z SP2.


(Laliki231) #4

Zdaję sobie sprawę, że karta jest zabytkowa ale nie korzystam z gier i ta sprawuje się całkiem przyzwoicie. Na stronie ATI jest sterownik 6.13.3279 datowany 22.10.2001. Ja mam sterownik 6.13.10.5019. Dla winXP SP1 była poprawka na stronie Microsoftu usuwająca mój problem (podobno) - nie sprawdziłem. Pod WinXP SP2 nie da się jej zainstalować. Nie jest też winny zasilacz 380W.

Dziękuję za okazaną chęć pomocy i proszę o jeszcze.


(JNJN) #5

Czy czasem coś nie masz kręcone,może jeszcze tu problem.

Jak tak to odkręć i zobacz.

Nijak tak karta nie pasuje do tej konfiguracji co napisałeś i tu bym widział problem.


(Laliki231) #6

Z tą kartą nic się więcej nie da zrobić. Trzeba myśleć o czzymś nowszym. Pozdrawiam