Karta graficzna GeForce GTS 250, czarny ekran po włączeniu komputera


(SuperDziadek) #1

Witam,

Kupiłem kartę graficzna Asus GeForce gts 250 http://www.asus.com/...250_DKDI1GD3WW/ , po zamontowaniu do komputera i właczeniu go widać tylko czarny ekran :? , nic sie nie pojawia.

Co może być przyczyną ? i jak to rozwiązać ?

Mój sprzęt to:

-Intel core 2 Duo 6300

-Asus p5vd2-mx

-Pamięć ram 2gb

-Samsung SP2504C (HDD)

-Intel SSDA2CWO80G3 (SSD)

-Modecom Green energy 400W

-Arctic cooling freezer pro 13

-NVIDIA GeForce 7300GS (stara karta)

-Realtek RTL8139/810x

-System Windows Media Center XP sp3

 

Dziekuję za pomoc.


(Bax) #2

Przeczyść złączę i socket ewentualnie to samo z pamięciami RAM


(SuperDziadek) #3

Cały komputer był czyszczony przed zamontowaniem jej.


(JNJN) #4

 

A jak włożysz tą komp działa?

 

Możliwe, że nowa karta uszkodzona - trzeba ją sprawdzić na innym kompie.

 

Jak potrzebuje dodatkowego zasilania trzeba podłączyć.


(adamok) #5

 

Możliwe że tu leży problem, słabszą kartę graficzną może bez problemu utrzymać, lecz mogą się pojawić problemy gdy karta potrzebuje więcej papu.


(Quatroo) #6

Sprobuj reset biosu, tez tak miałem, mi pomogło.


(SuperDziadek) #7

Tak wszystko działa poprawnie.

Była sprawdzana w innym komputerze.

Jest podłaczone.

 

Po podłączeniu karty i tak zostaje mi jeszcze zapas mocy, a wentylatory się kręcą.

A czy bios zrestratuje sie po wyjęciu baterii na 15-20 minut?


(Dimatheus) #8

Hej

A do jakiego portu podłączasz monitor?

Pozdrawiam

Dimatheus


(JNJN) #9

 

 

Powinien.

 


(sadaj72) #10

Spróbuj jeszcze aktualizacji biosu.

Problemem jest prawdopodobnie dość wiekowa płyta z pcie 1.

 

Złącza pcie powinny być kompatybilne wstecz, w praktyce jednak sporadycznie zdarzają się przypadki że sprzęt z pcie 2 nie działa wpięty do starszego złącza.


(SuperDziadek) #11

Cześc,

Do jakiego portu bym nie podłączał jest to samo.

Pozdrawiam

Bios jest najnowszy jaki był, bo aktyualizowałem.

Złącza sa kompatybilne.


(Dimatheus) #12

Hej,

Czyli ani na DVI, ani na D-Sub czy HDMI nie działa? A sprawdzałeś, czy karta nie wymaga dodatkowego zasilania? A jeśli tak, to czy jest podłączone?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(SuperDziadek) #13

Karta wymaga dodatkowego zasilania, które jest podłaczone.

Pozdrawiam


(JNJN) #14

Czyli jak sprawna, to widać nie będzie działać na tej płycie.

 

A zrób próbę w minimalnej konfiguracji  - odłącz od komputera i płyty co się da, łącznie z dyskiem systemowym i zobacz teraz.


(SuperDziadek) #15

Warto spróbować. :wink:

Pozdrawiam


(Ja$) #16

Kolego stara Twoja karta graficzna GF 7300 GS pobierała maksymalnie zaledwie Pmax=18W, zaś nowa GTS 250 pobiera aż Pmax=141W. Do zasilania komputera używasz jednego z najgorszych zasilaczy na rynku (czarna lista) to nie dziw się, że przy zwiększonym poborze mocy na liniach +12V komputer się nie uruchamia.

Wymień zasilacz np. na nw., a w 99%-ach pozbędziesz się problemu, ale dla pewności sprawdź jeszcze wcześniej na markowym 450W zasilaczu.

• Corsair VS series 450W (CP-9020096-EU), 1x12V(34A), 408W, aktywny PFCCWT80 Plus, (specyfikacja), 3 lata gwarancji.

 


(SuperDziadek) #17

Komputer uruchamia sie i działa a wentylatory na karcie działają i się kręcą.

Ok dzięki za pomoc.

Pozdrawiam


(SuperDziadek) #18

Kupiłem Thermaltake Smart SE Modular 630W i to też nie pomogło dalej jest ten sam problem, dalej po właczeniu jest czarny ekran.