Karta graficzna? Monitor? Monitor nie wyświetla obrazu


(luigi0) #1

Mam problem z komputerem. Pierwszy komputer był włączony podczas burzy i akurat piorun strzelił w słup, i nic nie było na monitorze. Komputer chodził. Monitor też miał sygnał. Ale komputer nie przekazywał obrazu na monitor.

Drugi komputer - było ok przez kilka tygodni, normalnie działał monitor, zostały zainstalowane jakieś sterowniki i znowu podobny problem - nic nie widać na monitorze.

Trzeci komputer - było też wszystko ok. Wyjąłem ram, karte graficzną i dyski twarde. Chciałem zworki w dyskach ustawić bo nie wiedziałem jak zrobić żeby komputer czytał system z pierwszego dysku. Wsadziłem wszystko spowrotem i znowu problem - monitor nie działa. Włącza się normalnie ale komputer nie przekazuje obrazu do monitora. Zostawiłem w kompie jeden dysk, zworke ustawiłem tak jak była ustawiona pierwotnie "CS" i to nie naprawiło problemu. Dodam jeszcze że po włączeniu komputera teraz nie pyka głośniczek który zawsze pyka przy uruchamianiu kompa.

Z czym może być problem?


(Krstn004) #2

Witam.

W każdym z tych komputerów mogła zostać uszkodzona płyta główna (i nie tylko). Co do drugiego komputera, czy od samego początku nic się nie pojawia? Dysk nie ma znaczenia, komputer uruchomi się do biosu, przejdzie POST i powiadomi o braku dysku w przypadku gdy go nie będzie.

Sprawdź procesor, pamięci ram, grafikę i zasilacz.


(luigi0) #3

Pierwszy komputer bez problemu działa u kolegi.

Dlaczego wszystko mogło sie uszkodzić?

Drugi komputer - na początku było ok. Po kilku tygodniach na monitorze nic nie widać


(Krstn004) #4

Napisałeś, że komputer pierwszy nie działał. Możliwe jest uszkodzenie monitora, lecz o tym nie wspominałem gdyż uznałem, że to sprawdziłeś. Raz piszesz, że działa raz, że nie.

Tylko pierwszy komputer był podpięty podczas burzy? Komputery po burzowe często mają "rozległe uszkodzenia" :slight_smile:

Drugi komputer, tak jak mówiłem, sprawdź podzespoły, mogła uszkodzić się grafika jak i np. ram.


(luigi0) #5

Pierwszy komputer po burzy po włączeniu przycisku zasilania słychać że działa. Tylko że nie przekazuje obrazu do mojego monitora. Pierwszy komputer na monitorze kolegi działa bez problemu.

Drugi komputer działał na początku i na monitorze było ok. Teraz monitor ciemny.

Trzeci komputer działał. Po wyjęciu kilku elementów i ponownym włożeniu do kompa nie pyka głośniczek i na monitorze też nic nie wyświetla.

Gdy podłączyłem laptopa do monitora to działa.

Podczas burzy był podłączony tylko pierwszy komputer.

Drugi komputer i trzeci początkowo wyświetlały obraz na monitorze.

Jak sprawdzić drugi i trzeci komputer? I dlaczego mogły się uszkodzić? Tak bez powodu?


(Krstn004) #6

W drugim i trzecim posprawdzaj te podzespoły co podałem. Z biegiem czasu wszystko się psuje...


(luigi0) #7

No ale czemu to sie psuje? U kogoś sprawdzić czy moje podzespoły będą działać?

Teraz ten trzeci komputer w którym głośniczek przestał pykać przy włączaniu już pika. Tylko że jest to sygnał dłuższy niż normalny (około 2 sekund), potem około 3 sekundy przerwy i znowu pika (ok. 2 sek) i tak cały czas. No i na monitorze nic nie wyświetla


(Krstn004) #8

Sprawdź co oznacza ten komunikat dźwiękowy, będziesz do tego potrzebował informacji jaki jest bios w tym komputerze. Możesz sprawdzić u kogoś te podzespoły. To normalne, że części z czasem się psują.


(luigi0) #9

No ale w trzech komputerach pod rząd?


(Krstn004) #10

Posprawdzaj również poprawność zamontowania podzespołów które wyjmowałeś.

Pozdrawiam


(luigi0) #11

Sprawdziłem wszystko. Wszystko zamontowałem jeszcze raz. I nic to nie dało.

A może coś z prądem być nie tak? No bo to troche dziwne że 3 kompy w tak krótkim czasie sie popsuły


(Krstn004) #12

Jeżeli sprawdziłeś wszystkie podzespoły które wymieniłem, i wszystko prawidłowo poskładałeś, to zostaje płyta główna.