Karta muz. Yamaha w laptopie


(Tomi915) #1

Witam...

Kupiłem starszego laptopa Toshiba Satellite 2800 - 100. Płyta Intela itp...

Mam orginalny system WIN98, jest karta muzyczna YAMAHA DG - XG YMF 754 i .....2 tygodnie nie mogę "zrobić" dźwięku:(

Jak kupiłem był dźwięk, wszystko OK, zrobiłem system, wszystkie stery i kicha:(

Niby mam dokładny model karty, ściągam DOKŁADNIE sterowniki do niej, najróżniejsze, z dziesiątek stron...instaluje np. oficjalne stery yamahy do niej...przyjmuje je, restart i......NIC...jest komunikat, że znalazł nowy sprzęt PCI Multimedia Audio Device, pyta o stery do tego, wskazuję wszystko co sie da...i nic..dalej we "właściwościach" MÓJ KOMPUTER w zakładce MENADŻER URZĄDZEŃ, jest że brakuje czegoś :frowning: i dźwieku dalej brak (w dodaj/USUŃ programy pokazuje, że strowniki są zainstalowane). Proszę o rady, linki do plików, nazwy ich, cokolwiek co pomoże mi rozwiązać ten problem. Pozdrawiam


(McDracullo) #2

Tomi915 wszytskie inne sterowniki są zainstalowane?? Nie ma żadnych konfliktów??


(Tomi915) #3

Witaj…wszystko inne OK, stery do plyty przyjął, poinstalował te mostki, itp…grafa tez ok, dx9C, modem ok, usb, wiem ze to raczej nic wspolnego nie ma ale wole napisac dla jasnosci.

Klikam prawym myszy na “MOJ KOMPUTER” potem “właściwości”, menedżer urządzeń i tam wszystko wykrywa poprawnie"widzi" wszystko co w laptopie jest…tylko jedno

INNE urządzenia / PCI Multimedia Audio Device i przed tym ikonka z wykrzyknikiem !


(McDracullo) #4

Jak zainstalujesz sterownik przed ponownym uruchomieniem systemu, czy wtedy w menadżerze urządzeń widnieje również ikonka z wykrzyknikiem?? Sprzęt jest wtedy wykryty porawnie czy nadal:


(Tomi915) #5

:frowning: Non stop INNE urządzenia / PCI Multimedia Audio Device i przed tym ikonka z wykrzyknikiem !

Instalka sterów, jeszcze w trakcie sprawdzam czy napewno dobre stery, pozatym juz dziesiątki róznych próbuje…przyjmuje stery, chce restart, wczesniej tez sprawdzam i dalej PCI Multimedia…daje uruchom ponownie…przy uruchamianiu system kumunikat że znalazł nowy sprzęt pod nazwą… PCI Multimedia Audio Device…


(JNJN) #6

Często lapy chodzą wyłącznie na firmowych sterach,czyli jak masz płytę CD do lapa tam powinny być stery do karty muzycznej,lub strona producenta lapa i trzeba pobrać stery do dzwięku do Twojego modelu lapa i systemu WIN95 do WIN98.

Wcześniej zrób czystkę w systemie po sterach z dzwięku,a najlepiej świeży system.

Możliwe również że karta uszkodzona.


(Tomi915) #7

Karta na 100% sprawna, w chwili zakupu dzwiek byl, cd rom ze sterami nie posiadam:( ze stronki producenta tez kicha…wiem jedno…kilka razy mialem w zyciu to samo z PC, na kazdym byle nie plyta Intela, instalowalem Relateka stery AC97 i kazdy dzwiek smigal, TU nie pomaga:(


(JNJN) #8

Czyli jak karta sprawna i stery dobre,to nie ma siły musi działać.

Ale moim zdaniem musisz znaleść stery firmowe do tego typu lapa.

Poszukałem i w/g mnie stery do karty muzycznej w systemie WIN98/SE powinien zainstalować sam system, ponieważ producent udostępnia stery od systemu WIN ME - możesz spróbować tych.

Stery

Pobieralnia


(Tomi915) #9

:lol: Wszystko gra! walczyłem wczoraj w nocy, i właśnie chciałem napisać że temat zamknięty bo stery do tej muzy tak, ale pod WinME ! ale widzę, że też to oblookałeś :slight_smile: dzięki JNJN 8)