witam. zarejestrowalem sie na tym forum specjalnie po to by pomoc Temu nieszczesnemu czlowiekowi ktoremu robicie pranie mozgu. moze zaczne od tego: mam zamiar polecic Archie’mu asrocka dualSata2, ale najpierw przedstawie moje podejscie do tej firmy. Pare lat temu mialem zla opinie o tej firmie, sam wczesniej nie mialem mobo asrocka wiec moja opinia de facto opierala sie tylko na opiniach innych osob. Do niedawna mialem abita nf7 s i thortona, ale jak wiadomo, jak sie gra to trzeba od czasu do czasu cos zmienic. No wiec musiale sie zdecydowac co kupic, budzet jak zwykle odchudzony, duzo kombinowania, najpierw trzeba opchnac stare graty itp itd. Postanowilem ze w koncu chce miec jakiegos normalnego procka, zadne kastraty, zadne wychudzone wersje. Wybor padl na venica 3000+ wersja box (ale tylko dlatego ze gwarancja jest na 3lata, w wersji oem tylko 1 rok). teraz przyszlo mi wybrac plyte, kasy malo, problem wielki, niedawno zakupiony radek 9800 dobrze sobie jeszcze radzi z grami wiec nie musialem go jeszcze zmieniac. no wiec zaden problem, wchodze jak zawsze na “swoje” kochane forum purepc i patrze w temacie o plytach glownych pod s939. i widze asrock. OMG asrock, ale patrze ze temat bradzo popularny nawet osobne faq’u zrobione dla tej plyty no to wchodze i czytam. To byl wlasnie strzal w dziesiatke
plyta dobra, tania, posiada agp i pci-e, ma przyzwoite mozliwosci oc. Jak to zawsze bywalo ze spolecznosc (w tym ja) purepc zawsze dobrze doradzi, a wiecie dlaczego? juz Wam mowie, dlatego ze kazdy poleca tylko to z czym mial doczynienia i uwaza ze dana rzecz jest godna polecenia. rozumiecie? nie tak jak tutaj co niektorzy wielcy teoretycy, wezma cennik, poprosza o budzet jaki masz dostepny i zaraz Ci cos wybiora patrzac glownie na firme i cene (jak najblizej granicy budzetu). takim doradca mowimy nie! chcesz sie kogos dobrze poradzic, radz sie tego kto posiada taka rzecz, wie co potrafi itd. Wracajac do mojej przesiadki na s939, po wielu godzinach czytania watku na purepc o asrockudualsata2 zdecydowanie zamawiam plyte i procka. Pierwsze co robie to zdejmuje radiatory z mostkow i przesmarowuje nowa pasta termoprzewodzaca. Montuje sprzet i…(haha, ci co jechali w tym temacie licza ze pojawi sie tu zaraz jaka wada plyty, nic z tego)…i jestem w 100% zadowolony z zakupu, wszystko dziala pieknie i jak nalezy, a mity o tym ze asrock=badziwie w przypadku tej plyty odkladamy na polke
plyta jest stabilna jak skala, co prawda mialem poczatkowo male problemy, nowa plyta, trzeba bylo ja dobrze poznac itp. Moj procek standardowo 3000+ (1800mhz) dziala na tej plycie na 8x333 1,45v co daje 2666mhz. Wiec prosze mi tu nie zrzedzic ze plyta to jest jeden wielki crap jesli chodzi o OC, a Ty Wirgus odloz to powiedzenie ze: “jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego” bo w tym wypadku jest “delikatnie” nietrafione
Teraz tak, Archie1991 700zl na platforme do grania (cpu,mobo, gpu) to troszke malo, ale jakos sobie poradzimy. Wybralem dla Ciebie cos takiego: a64 venice 3000+ i Asrockdualsata2. Proponuje Ci kupic to na allegro (oczywiscie sa to nowki, sklep wystawia dodatkowe aukcje na allegro) od uzytkownika www_arche_net_pl, dlaczego akurat Jego, bo sam u niego kupowalem venica i asrocka i wszystko bylo ok a do tego ceny ma bardzo niskie. U niego aktualnie sa aukcje gdzie mozesz kupic: venica 3000+ box za 264zl(3lata gw) + asrockdualsata2 za 213zl(2lata gw) do tego przesylka 16zl (kurier) wiec w tym momencie wydajesz 493zl i wierz mi ze to jest dobry wybor. Owszem mozesz kupic venica 3000+ oem (www_arche_net_pl ma takie po 230zl) ale masz gwarancje tylko na 12miesiecy i do tego musisz sobie dokupic chlodzenie. w semprony sie nie laduj bo jak trafisz na takiego co slabo sie kreci to bedziesz “plakal” ;)Jesli kupisz to co Ci doradzilem to zostaje Ci 200zl, troche malo, ale popros rodzicow o jakies male dofinansowanie a tym czasem mozesz sie pomeczyc na jakim np. gf na apg (czy co tam masz). za okolo 450zl jest swietna grafa, Gf7300gt Galaxy 1,2ns 256mb ddr3 (z chlodzeniem zalmana) Uwierz mi, jesli chcesz pograc w nowe tytuly i nie zjezdzac z detalami na low to zainwestuj w ta grafe, za te pieniadze nic lepszego nie kupisz. Oczywiscie to tylko moja propozycja, zrobisz to co uznasz za najlepsze w Twoim przypadku.