Karta Tv na Mandrivie


(Cw12) #1

Mam kartę Leadtek-WinFast 2000.Po pierwszym uruchomieniu systemu skonfigurowałem w systemie kartę (jako root naturalnie),Kdetv wykonał skan i uruchomił tuner.

Wszystko OK.Na drugi włączam , błąd-pojawia się komunikat:,,Nie można ściągnąć obrazu . Wyświetlanie obrazu nie jest możliwe przy aktualnej konfiguracji.Spróbuj pozmieniać opcje konfiguracji wtyczki V4L2''.

Nic nie grzebałem w plikach.No i ciekawostka-wróciłem się do ustawień karty w systemie a tam : domyślne ustawienia, brak tego co sam zostawiłem dzień wcześniej. Karta na Wind pracowała , chociaż czasem miała jakieś kaprysy i comp wisiał.


(Numer_inaczej) #2

spróbuj wyłączyć V4l2 i wybierz v4linux (konfiguruj ją wyłączając autoconfig i zaznaczając na ovelay prefetch)

może to pozwoli Ci na uruchomienie tv


(Cw12) #3

Gdzie ja znajdę tę V4|2? Ale mam ciekawostkę : mam dwa konta użytkowników . Opisany wyżej problem dotyczy kdetv na jednym koncie, bo po zalogowaniu na drugie , klikam na ikonę na pulpicie i oglądam Tv ; z tym, że sporadycznie po próbie zamknięcia programu cały system zawiesza się. Robi to jednak inaczej niż na Windowsie ( gdzie stawało wszystko ), w Mandrivie głos słychac dalej a obraz stoi w miejscu.Drażni mnie to na Linuxie cały czas , że konfiguruje coś w systemie będąc na jednym koncie ( np.instalowałem do Opery flashe i te drugie) a w drugim koncie śladu po tym nie ma.


(Numer_inaczej) #4

V4L2 - WYŁĄCZYSZ PRZEZ:

-ustawienia

-konfiguracja kdetv

z kolei wskazujesz klikając na Video - i po prawej stronie odchacz Video4Linux2 Plugin

-następnie wskazujesz na wtyczkę Video4Linux i poniżej klikasz na Konfigurację wybranej wtyczki, po czym wyłącz autoconfigure zaznaczając Pref video if available

-nie wiem jak jest na Twojej dystrybucji - ja używam SUSE i stawiam pierwsze kroki, jednak spróbuj będąc zalogowanym na swoim koncie przejść do roota przez “su”

Napisz czy to pomogło i jaką masz grafę - ciekawi mnie to bo sam mam problem z tv

Pozdro


(Cw12) #5

Do konfiguracji karty nie wymagał system logowania porzez root . Mam MSI GF 5200 nVidia, malizna, ale graczem nie jestem i na Windzie sprawuje sie też nieżle.Po wejściu do ustawień w ,metody wejścia obrazu’‘miałem domyślnie ustawione zaznaczenia przy VIdeo4Linux2 ; Video4Linux i Xvideo.Po wyłączeniu autoconfigure aktywne są funkcje: szybkość klatek :metoda przechwytywania i wyświetlania i nakładkowanie ; nie mam u siebie :’‘pref video if available’’.Testowałem każdą wtyczkę jako samodzielnie zaznaczoną i przy każdej ,po próbie uruchomienia tunera pojawia sie komunikat , taki sam jak w poście moim na wstępie tylko zmienia się nazwa wtyczki na końcu tekstu.Ale jak wytłumaczyc fakt ,że na drugim koncie użytkownika tuner wlącza sie prawidlowo i można oglądac program; z tym że jakość obrazu trochę jednak odbiega od jakości na Windzie - jesta taki jakis ostry, kolory nienasycone ; mimo regulacji. Myśle ,ze to z moją Mandrivą jest coś nie tak , nie tylko kdetv grymasi , inne rzeczy też czasem znienacka się psują i z powrotem działają.Tak bardzo do szczęścia to mi to też nie jest potrzebne, najwyżej pooglądam TV w Windowsie albo przeloguje sie nadrugie konto.

Złączono Posta : 24.02.2006 (Pią) 13:03

Coś się rozsypało - czegoś takiego to jeszcze nie miałem. Oglądam tv będąc zalogowanym na tym koncie użytkownika , gdzie program działa, chcę skończyc pracę ,więc klikam na przycisk ‘‘wyloguj sie’’ ; w tym momencie obraz tv znika ale ciągle słychać dżwięk (!) , pojawia się okno logowania na drugie konto użytkownika ( ciągle słychać głos z audycji tv , którą oglądałem ); jestem już na swoim koncie,otwieram sobie cokolwiek i dalej słychać fonię .