Karty dźwiękowe ISA - problemy


(Mireczek) #1

Witam.

Mam ostatnio problemy z kartami dźwiękowymi. Wszystko dzieje się na starych komputerach. Do czasu wygenerowania pierwszego dowolnego dźwięku systemowego, wszystko działa prawidłowo. Po tym fakcie karta zmienia się w generator i słychać w głośnikach tylko szum i stukanie z częstotliwością około 5Hz. System zgłasza wtedy, że urządzenie nie istnieje, lub jest zajęte. Karty dźwiękowe na złączu ISA. Tak się składa, że wszystkie platformy, to AMD K6, a chipset to VIA. Komputery pracuję pod kontrolą systemu Windows ’98. Do kart dźwiękowych były instalowane różne wersje sterowników. Wymiennie próbowałem trzy karty dźwiękowe w komputerze i przy wszystkich jednakowy efekt. Karty dźwiękowe są sprawne, bo trudno żeby trzy naraz padły. Poza powyższym, komputery działają dobrze. W menedżerze urządzeń nie ma żadnych wykrzykników, znaków zapytania. Wszystko działa niby prawidłowo. Zasoby dla kart też były przydzielane na różne sposoby. Może ktoś spotkał się z takim problemem?


(JNJN) #2

Zrobić porządek po sterach i oprogramowaniu karty w systemie.

Zresetować bios baterią lub zworką.

W biosie przydzielić IRQ 5 dla ISA,tak samo trzeba przydzielić DMA 1 dla ISA.

Sekcja biosu z reguły PNP/PCI Configuration.

I teraz opcja Clear NVRAM lub podobnie i bios przydzieli od nowa zasoby dla sprzętu i na końcu zapisać bios Save.

http://bios.webd.pl/Konfiguracja-opcji- ... P-207.html

Zmienić slot ISA i próba i jak dobra karta i sterowniki musi chodzić.

Pomoc książka do płyty głównej.


(Mireczek) #3

Witam.

Dziękuje bardzo za poradę. Działa.

Wina była po mojej stronie, bo w BIOSie zawsze ustawiam wszystko na "Automatyczne wykrywanie". Jak się okazało nie zawsze to się sprawdza. :frowning: