Kaspersky i firefox - problem


(Kam5) #1

Od jakiegoś czasu mam Kaspersky'ego 7.0.1.325 i do tej pory wszystko działo dobrze ale w tamtym tygodniu chciałem sprawdzić czy jest nowa wersja firefoxa, więc klikam pomoc>>sprawdź dostępność aktualizacji i wyskoczył mi błąd:

baddh1.jpg

Nie wiedziałem o co chodzi i wziąłem wyłączyłem ochronę w Kasperskym i wtedy już działo wszystko dobrze...

A dzisiaj chciałem sobie wejść na poczte (wp) i chce się zalogować i wyskoczył mi taki błąd:

bad1as6.jpg

Jak wyłączyłem znowu ochronę w Kasperskym to działało poprawnie. Może ktoś wie jak zrobić żeby działo znowu wszystko dobrze. Być może coś zablokowałem?


(matfeusz) #2

próbowałeś reinstalacje Firefox'a?


(Kam5) #3

Tak to nic nie daje. Problem chyba tkwi w Kaperskym...


(Sebos99) #4

W regułach zapory Kasperskyego usuń Firefoxa. Jak go włączysz następnym razem to zapora spyta czy aplikacja może łączyć się z netem. Potwierdź. Być może jakiś błąd jest w tym miejscu.

A przy okazji wyszła już nowa wersja Kasperskiego z nr 8 dostępna na vortalu. Może na niej już nie będzie błędu.


(system) #5

Sprawdź w Kasperskym, czy nie masz zaznaczonego skanowania połączeń szyfrownych.


(suchmen) #6

właśnie kolega wyżej dobrze gada-wyłącz skanowanie połączeń szyfrowanych i Ci wszystko wróci do normy a dodatkowo przyspieszy to wczytywanie stron.jeszcze ustaw sobie tryb uczenia w zaporze i spróbuj zezwolić firefoxowi na wszystko.ustaw też skanowanie tylko wybranych portów w opcjach a nie wszystkich-zobaczysz różnicę a wcale nie stracisz aż tak na bezpieczeństwie


(Kam5) #7

Dzięki bardzo działa już:slight_smile: i chodziło o te szyfrowanie właśnie...

EDIT

Odznaczyłem w ustawieniach Kaspersky'ego opcję Skanuj wszystkie połączenia szyfrowane i zmieniłem na Pytaj o skanowanie przy wykryciu nowego połączenia szyfrowanego. Wcześniej usunąłem Firefoxa z reguł trybu uczenia i po ponownym uruchomieniu zaznaczyłem tryb dowolnej aktywności.