Kaspersky - włączanie


(9luke2) #1

Witam. Moim problemem jest długo włączający się KIS. Po uruchomieniu systemu, gdy komputer jest już gotowy do pracy, antywirus pojawia się dopiero po jakimś czasie...Być może nie jest to jakiś wielki problem, ale piszę, bo wcześniej go nie było w ogóle. Zaktualizowałem Kaspersky'ego z 7.0.0.125 do wersji 8.0.0.506. Mimo to problem nadal ma miejsce. Znalazłem na forum podobny temat, jednak nie wiele mi on pomógł. Proszę o waszą pomoc.

Pozdrawiam


(Mater93) #2

Też tak czasem mam i niewiem czemu sie tak dzieje. Może przeczyść kompa tym

http://www.gigadownload.net.pl/index.ph ... eaner.html


(9luke2) #3

Niestety czyszczenie nic nie dało...:confused:


(Chillout) #4

Wykonujesz viewtopic.php?t=76580 ze szczególnym uwzględnieniem wyłączenia programów z autostartu.

Menu Start->Uruchom->Wpisujesz msconfig ->Zakładka Uruchamianie.

Wyłączasz zbędne programy oprócz Kaspersky'ego.

Restart komputera i sprawdzasz jak startuje system.


(9luke2) #5

W autostarcie zostawiłem tylko Kaspersky'ego, jednak bez skutku. Wciąż włącza się po pewnym czasie...


(Semtex) #6

Możesz jeszcze spróbować wyłączyć w Kasperskym opcję:skanuj podczas startu systemu.Może to da odp.na twój problem.


(Skejcior9494) #7

hm... ten Kaspersky to oryginał (sora za pytanie) ale to może mieć duże znaczenie. :smiley:


(9luke2) #8

przemo1412 szukałem, ale nie mogę znaleźć takiej opcji...mógłbyś pomóc?

mIeDzIu aktualnie mam wersję testową, bo jak pisałem zainstalowałem nowszą wersję i problem wciąż występuje, więc chyba jednak to nie ma znaczenia...


(jan1) #9

Aby zainstalować 8 na miejsce 7 trzeba całkowicie osunąć 7 z wyjątkiem danych aktywacji.

A swoją drogą 8 na słabszych kompach uruchamia się wolniej.

Sprawdź systemowy dziennik zdarzeń na okoliczność błędów.


(9luke2) #10

...i tak zrobiłem. Usunąłem wersję 7, a zainstalowałem 8. Może uruchamia się ta wersja wolniej, ale dlaczego starsza wersja od jakiegoś czasu również zaczęła uruchamiać się wolniej?

Sprawdziłem ten dziennik zdarzeń, ale prócz niejasnych dla mnie zwrotów, niczego nie ma...jest tam kolumna 'Źródło' i jeśli o nią chodzi to nie ma w niej błędu pochodzącego z Kasperky'ego.

Jak pewnie zdążyliście zauważyć jestem laikiem, więc to, co wy każecie, nie zawsze wiem o co chodzi i gdzie tego szukać...


(Chillout) #11

Luke92 dokup ramu, to trochę komputer i program odżyje.

Nie od dziś wiadomo, że programy antywirusowe obciążają komputery zwłaszcza starsze.

I w tym kierunku bym poszedł.


(Semtex) #12

Jak dobrze pamiętam u mnie też wychodziło opóźnienie czasem nawet do minuty.Jeżeli nie mogłeś znaleźć opcji wyłączenia opcji skanuj elementy startowe to może w nowej wersji jej nie ma,w poprzednich była.KIS 2009 zainstalowany miałem jakieś pół roku temu i nie wszystko dobrze pamiętam.Jeżeli cały PC nie zamula to nie przejmował bym się za bardzo.Pewnie musisz się przyzwyczaić.


(9luke2) #13

Ok, dzięki w ogóle za odzew :wink:

Ale zastanawia mnie to, że dopiero niedawno problem się pojawił...


(Rosa65) #14

W oknie głównym Kasperskiego klikasz na zakładkę -> Szybkie skanowanie i po prawej masz zaznaczone ; Pamięć systemowa, obiekty startowe, sektory startowe. Wystarczy usunąć zaznaczenie i będzie szybciej ... ale nie radzę [-X


(9luke2) #15

Odznaczyłem, żeby sprawdzić, ale to nic nie dało...:confused: Nie wiem o co chodzi w tym wszystkim..wrr..:confused: