KDE Connect dla Windows i zapora Avast blokuje!

Witam!
SOS! Potrzebna pomoc z tym, bo walczę już 2h.

Kurde, coś mi Avast blokuje to fajne narzędzie, jakim jest KDE Connect. Bardzo je lubię.

Po wyłączeniu zapory, wszystko hula!

Skonfigurowana regułka jak na screenach.

Pisałem nawet z AI i twierdzę, że zwrócę się do ludzi, bo mnie już nerwy lekkie biorą… Albo wyłączę zaporę. To ma działać…

Chyba od pół roku:

1 polubienie

Eh, bo człowiek taki…

Działało mi wszędzie i teraz sieć musi być zaufana, no dobra, domowa to zaufana, ale następnego dnia robi się niezaufana… Kurde, Tux mówi mi „Przyjdź do mnie, bo u mnie działa”. Jednak ja używam dwóch os’ów na dysku i cóż…

Ten z tym avastem…

Wywal w końcu tego wirusa.

Mówisz o Avaście, czy KDE Connect? Ja bym używał i używam teraz Łącza z telefonem pod Win11, tylko nie zawsze powiadomienia przekazuje po LAN do mojego kompa z telefonu. Co, Avast to zło? Używałem tego od lat i żadnych jaj.

Sodatkowo definicji nie może pobrać. Stwierdziłem:

awaria serwera może, zawsze zdarzyć się może i wszędzie.

[EDIT]
Zaktualizowało teraz. :slight_smile: Widocznie przerwa techniczna była, no i cóż…

No tylko ten profil i reguły. Zostawiem na "Zaufany i działa ten KDE Connect. Wyłączę i włączę kompa jutro. Wykryło „nową” sieć, ustawi profil na „niezaufany” i d***…

Avast to zbędny śmieć, który tylko miesza w systemie i jest mocno wątpliwy, jeśli chodzi o bezpieczeństwo danych.

No ten systemowy. Antywirus, Degrnder, czy jak mu tam, to zbyt mało konfigurowalny. Potrzebuję wyjątki dodawać do antywirusa no i mam ich sporo niestety. Stare gry DOS, patche itd. To bis wirusy. Mam to juz dłuższy czas i jest ok.

Nie przekonuje mnie ten systemowy. Wszystko tu działa, aby cyrki z tym KDE Connect.

A tak z ciekawości. Jak często to Ci pomaga ? W sensie ratuje dupę. Bo że jest samo w sobie nic nie oznacza.

Masz do tego narzędzia jak chcesz konfigurować systemowy. Baza wirusów też jest w zasadzie taka sama. Jeszcze nie spotkałem sytuacji, w której Avast poradziłby sobie lepiej niż antywirus wbudowany w 11. Natomiast często spotykam systemy, w których Avast coś pokielbasił i brak internetu, zawiesza się coś itp.

Avast’a używałem od czasów Win8.1, a nawet chyba win7 i nie pamiętam, aby to jego wina była, jeśli chodzi o błędy czy zwiechy.

Internet? No ja korzystam z WISP od lokalnego dostawcy i fakt, czasem znika na kilka sekund, ale to w całym domu, nie tylko w moim PC. No i korzystam z DNS od AdGuard’a, ale to nie ich wina, bo sprawdzałem;
Zwiechy? Nie ma za bardzo…

Tyle. Dziś jest git. Profil „Zaufany” i działa…