Kilka pytań na temat dystrybucji Open Suse

Witam! Zastanawiam się nad instalacją Open Suse 10.2 chciałbym się dowiedzieć :

1.Ile on zajmuje miejsca ?

2.Czy wykrywa on sieci bezprzewodowe w zasięgu ?

3.Czy jest on dosyć łatwy w obsłudze ?

4.Czy warto go zainstalować ?

5.Jak się prezentuje na tle innych dystrybucji Linuxa ?

Nie jestem całkiem początkującym Linux - Userem narazie mam Ubuntu 7.04

A według was jaka jest najlepsza dystrybucja Linuxa ?

// Poprawiłem tytuł wątku.

Kaka’

Ad1) Standardowo opensuse zajmuje chyba około 4GB

Ad2)Zależy kto jest twoją dostawcą i jaką masz sieciówkę

Ad3) To zależy od twoich umiejętności ale tak, to prosty system

Ad4) To zależy od ciebie

Ad5) To co wyżej - własne upodobania

Ps. niema i nigdy nie było i zapewne nie będzie “najlepszej” dystrybucji linuksa…

1. Min 3,7 GB, z “podręcznym” zestawem do kompiacji…

2. Wykrywa, ale wszystko zależy jaką masz kartę wlan…

3. Tak.

4. Jak najbardziej, wg mnie to óbóntó nie dorasta do pięt kameleonowi :slight_smile:

5. Bardzo dobrze, jakilinux.org, distrowatch.com

To co ponieżej punktu 5 → no comment :stuck_out_tongue:

Łatwy, wykrywa sieci, sprzęt itp. Ogólnie może być ale troche mułowaty i zbyt komercyjny. Korzystałem kiedyś ale nie wróciłbym juz na tego typu “coś”. Dla początkującego jednak nadaję sie i to bardzo.

→ komercyjny to SuSE Linux Enterprise Desktop/Server, a nie openSuSE

→ nie wiem co masz na myśli, jest to stabilny system, z tonami repo (nawet więcej niż óbóntó), a co do mułowatości - może tylko sie ciut dłużej uruchamia ale w samym już działaniu śmiga jak żadko…

zbliżająca się wersja 10.3 ma być bardziej “odchudzona”, co ma zaowocować szybszym startem i jeszcze szybszym działaniem → już w październiku :slight_smile:

Fisiu nie wydaje mi sie by opensuse mialo lepsze repo niz ubuntu :stuck_out_tongue:

Pozatym ubuntu ma przynajmniej apta :stuck_out_tongue: nie smoli sie tak jak yast… instalacja paczki to z 5 minut na średnim kompie jeżeli jest dużo repo dodane…

co do komercyjności nie chodziło o dosłowne znaczenie tego słowa. Opensuse kierowane jest przez firme znaną z komercyjnych rozwiązań.

Nie chce mi sie tlumaczyć wiec powiem tylko ze chodziło mi o to co mówi Pilchu

oraz to ze opensuse jest poligonem doświadczalnym tak jak np. fedora.

Używałem dość długo suse i byłem zadowolony przez dość długi czas, dopóki nie narobiłem sobie piekła żależności :wink: Pozniejsze doświadczenia z typowo niekomercyjnymi dystrybucjami przekonały mnie, że są dla mnie lepsze bo szybsze i bardziej otwarte. Suse ma wiele niestandardowych rozwiązań i to denerwuje.

Tak jak mówilem, na początek sie nadaje i owszem, ale z prawdziwym duchem linuksa ma raczej mało wspólnego :wink: Przynajmniej dla mnie, ale każdy ma inny gust.

oj trzeba umieć się z tym obchodzić…

ale na szczęście mamy tyle dystrybucji, że każdy znadzie coś dla siebie :slight_smile:

Dzięki za pomoc zainstaluję OpenSuSE , Lecz potrzebuję programu do nagrywania płyt DVD na Linux Ubuntu 7.04

Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi

Dziękuje

Chyba z pliku ISO :lol:

K3b

sudo apt-get install k3b

nr47 k3b przecierz jest standardowo na każdym linuxie miałem już 3 dystybucje i zawsze tam był :slight_smile:

Dzięki nr47 zainstalowałem k3b i nagrałem płytę OpenSuSE

Lecz coś mi nie wychodzi z zainstalowaniem tego systemu

Jak wkładam płytę piszę tam

uruchom SuSE - Gnome

uruchom SuSE - KDE

botuj z twardego dysku ( Czy coś w tym sensie )

uruchom SuSE - Gnome Reakcja - uruchamia mi się system

uruchom SuSE - KDE Reakcja - uruchamia mi się system

botuj z twardego dysku Reakcja- uruchamia mi się Ubuntu

Chciałbym zainstalować OpenSuSE KDE

Proszę o pomoc ja niechcę ten system uruchamiać z płyty , lecz z HDD :stuck_out_tongue:

A BIOS jak masz ustawiony? Linuks to nie Windows - tak nie zainstalujesz nowego distra - tzn masz uruchomione Ubuntu i chesz zainstalować Open Suse z płytki.

:slight_smile:

Pozdrawiam

Nie całkiem najpierw wkładam płytkę a następnie restartuje komputer pojawia mi się bios a po chwili okno instalacyjne

Ryś No to w czym masz problem jak masz okienko instalacyjne instalujesz i się cieszysz OpenSUSE

ściągnąłeś LiveDVD, które zajmuje 1,7 GB. Pobierz wersję instalacyjną, ok 4 GB w wersji odpowiedniej dla architektury procesora, ale na początek polecam x86 → http://en.opensuse.org/Released_Version#Downloads

moongoose : Nie mieszaj, jak nie jesteś pewien. Z opisu Rysia wynika, że odpalił komputer z płyty.

Ryś : A jaką wersję pobrałeś - jak dokładnie nazywa się plik? OpenSUSE ma wersję LiveDVD i instalacyjną na CD lub DVD. Nie jestem pewien, ale LiveDVD, którą chyba pobrałeś, ma jakiś instalator.

LiveDVD to typowy live, bez możliwości zainstalowania - nie jak w óbóntó.

aby zainstalować trzeba pobrać pełny obraz ISO…

Pobrałem z tej strony

http://pl.opensuse.org/Released_Version

a plik nazywa się

openSUSE-10.2-GM-LiveDVD.iso