Kłopot z boot`em


(Yankees0) #1

Witam forumowiczów.Problem podobny do mojego już był na tym forum,jednakże wskazówki tam podane nie działają w moim przypadku.

O to kłopot:

Windows98

Komputer po zainstalowaniu nowego dysku (z Win.98)nie chciał wykrywać karty graficznej.Ciągle korzystał ze standardowej.Nie mogłem nic na to poradzić bo na bIosie było założone hasło(komputer w pracy).Więc poruszyłem lekko zworkę na płycie głownej i pozbyłem się hasła w Biosie,ale teraz przy uruchamianiu komputera pojawia sie komunikat w BIOS:

WAIT

"Auto Detecting Pri Master...Press to abort"

Przy takim komunikacie wszystko zastyga-nie ładuje się dalej,a wciśnieęcie Esc nie daje żadnej reakcji,muszę zrestartować komputer.

Próbowałem:

-poruszać taśmą

-ustawiać w BIOSIE z czego ma najpierw bootowac

no i nic.

Proszę o pomoc bo mam wielkiego stracha żę zrypałem Dysk :lol:


(JNJN) #2

Wejdź do biosu i jak bios ma opcje IDE HDD Auto Detection to użyj i zapisz bios Save i zobacz.


(Yankees0) #3

JNJN-dziękuję za szybką odpowiedź.

Wszedłem do BIOS i znalazłem opcję:

"Auto-Detect Hard Disks"

Wszedłem do niej i na górze były opcje odnośnie dyskietek a na dole chyba dysku twardego.I tam na dole pojawiło się:

"Detecting Drive Parameters:/" i .....BIOS przestaje odpowiadać.Działa tylko ctrl+alt+delete.

P.S.

Przed tym problemem włozyłem nowa karte graficzną na płyte głowna i zainstalował sterowniki do niej,ale nadal komputer nie wykrywał tej nowej karty-korzystał ze standardowej.Może więc to wina tych sterowników?


(JNJN) #4

Pytanie czy to jedyny dysk,czy nowy i co to za dysk.

Sprawdź podpięcie dysku w kompie.

Ma być tak - sam na taśmie I kanał IDE ,zworka na nim ustawiona na Master i wpięty na ostatniej wtyczce taśmy.

Wymień taśmę sygnałową na nową lub sprawną i poprawnie załóż.

Jak jest napęd CD to ma być zamontowany analogicznie na osobnej taśmie sygnałowej na II kanale IDE.

I teraz,odłącz kompa od 230 V i zresetuj bios zworką lub wyjmij baterię na 30 minut,włóż i ustaw bios co trzeba i zapisz Save.

Opcje w biosie dotyczące dysku i napędów zostaw na ustawieniu auto.

Bios musi wykrywać dysk i napędy prawidłowo w biosie i przy starcie kompa.


(Yankees0) #5

Odp:Tak,to jedyny dysk HDD(nowy Samsung SPO411N,40GB)

Zmiana podpięc nic nie dała(dwie taśmy-1dla HDD,2 dla CDROM-oba podpięte na końcu)

Pytanie1:Co oznacza czerwony/fioletowy pasek na boku taśmy?

Pytanie2:Czy wyjęcie baterii BIOS na 30 min.spowoduje zresetowanie BIOSU tak,że gdy włoże baterię i odpalę komputer będe musiał ustawiac wszystko ręcznie?(taktowanie i inne nieznane mi bajery)

PS.na początku uruchamiania BIOS sprawdza-liczy pamięć ram:

"Checking NVRAM

65536KB OK"

Potem pojawia się to o czym pisałem wcześniej.Czy te problemy,które sie pojawiaja moga oznaczac że dysk jest uszkodzony?


(JNJN) #6

Zasilanie - pin nr1.

Poczytaj warto:

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=42381

Tak

Możliwe - dysk trzeba sprawdzić na innym kompie.

Może być uszkodzona taśma,konflikt - ważne jest zresetowanie biosu,uszkodzony dysk,uszkodzona płyta.inne.

Możliwe również że bios nie rozpoznaje dysku - aktualizacja biosu płyty do najnowszego lub dysk może ma zworkę ograniczającą do 32 GB to spróbuj.


(Yankees0) #7

Dzięki.Zobaczę co da się zrobić i dam znać. :slight_smile: