Kłopot z kartą graficzną GeForce GTX 260 Gainward


(Kubersio) #1

Witam

Niedawno nabyłem kartę graficzną GeForce GTX 260 Gainward 896MB (Core216) GoldenSample, po podłączeniu, zainstalowaniu sterowników, wszystko wyglądało normalnie dopóki nie właczyłem jakiej kolwiek gry. I tutaj przez pierwsze 30min wszystko śmigało pięknie, a potem nastąpił reboot, nie zrażony tym dalej starałem się grać, ale cóż 10-30min i restart kompa :confused:

Szukając co nieco po necie, znalazłem kilka osób majacych podobne problemy z podobnymi modelami karty, zazwyczaj sugerowane rozwiązanie to obniżenie taktowania rdzenia karty do ok 400MHz, a orgnalnie jest 675Mhz. Nie wiem czy warto obniżać, czy może oddać kartę do reklamacji? Bo mi to wygląda na uszkodzenie fabryczne.

Mój pc:

Procek: DualCore E5300

Płyta główna: Asus P5QL Pro

Karta graficzna: GeForce GTX 260 Gainward 896MB (Core216) GoldenSam

RAM: 3GB 2x 1gb i 2x 512mb 667 MHZ

System: Win XP SP2 32x


(Robert Zgrzebnicki) #2

Moim zdaniem za bardzo się grzeje, albo jest problem z zasilaczem - podaj model.


(Kubersio) #3

Zasilacz to Pentargam SilentForce 620W.

Też myślałem że może się przegrzewać, ale temp procesora graficznego podczas grania nie przekracza nawet 60stopni, podobnie pamięć procesora graficznego.

Ta karta ma 2 coolerki, więc myslę chłodzenie powinno być wystarczające.


(Gural7) #4

podaj model zasialacza i troche info o pamięciach RAM,bo patrze troche ich tam jest,próbowałeś zostawić tylko dwie kości?


(Robert Zgrzebnicki) #5

C:\Windows\minidump - sprawdź czy są jakieś pliki z datą wystąpienia reboota w nazwie.

Zasilacz jest w porządku pod względem marki i zapas też ma (co nie znaczy, że nie fiksuje np. z napięciami, diabeł nigdy nie śpi).

Na jakich sterach ją puściłeś - 190.62?


(Kubersio) #6

Tak, na najnowszysch sterach jakie są na stronce Nvidi.

nie ma żadnych plików w minidump, ba nawet nie ma takiego folderu ^^

W sumie ramem sie nie bawiłem, wszystkie kości są od GoodRam, zgodność mają 667MHZ, w sumie mogę spróbować zostawić dwie i zobaczymy co z tego wyjdzie.


(Mskitek) #7

Chyba wysłać. Chociaż wadliwy może być też zasilacz warto by to sprawdzić z inną grafiką potrzebującą zasilania PCIE.

PS. Próbowałem obniżyć to taktowanie?


(Robert Zgrzebnicki) #8

Ta karcioszka ma normalnie obniżone takt. 300/600/250 Mhz, a w aplikacjach 3D wskakuje na właściwe dla niej 625/1348/1100 Mhz. A problem jest ewidentnie pod obciążeniem. Temp. jest w normie i BSoD'ów też nie ma. Albo zasilacz, albo wada fabryczna.

Przez chwilę miałem na składzie właśnie od Gainwarda GTX 260 Golden Sample, więc się nią chwilę bawiłem (na zasilaczu 100% pewniak i wspomnianych driverach). Na normalnych taktowaniach temp. w normie (jedyną wadą jest hałas, ale to nie ma związku z wątkiem), po katowaniu w grach 5-6h żadnych problemów. Jedynie w GTA IV rebootowało, ale jak się okazało było to winą pamięci.

Także prawdopodobnie padłeś ofiarą tzw. losowego przypadku - wada fabryczna, albo coś na rzeczy jest z tym zasilaczem.

Bo kupować nową kartę i kastrować ją na taktowaniu (a powinien wręcz przeciwnie przyświecać zamiar podkręcania), byle tylko działała - logiki brak.


(Kubersio) #9

Tak też właśnie myślałem.

Btw. Po przetaktowaniu karty na 400Mhz, muszę powiedzieć że wszystko śmiga, testowałem ją w 3DMarku06 i jak wcześniej pc sie rebootował, tak teraz nie, cóż znajdę jakąś kartę zastępczą i odsyłam obecny model do reklamacji.


(Robert Zgrzebnicki) #10

Przejrzałem drugi temat - szkoda, że nie zamieściłeś tutaj informacji odnośnie tego problematycznego montażu procesora. Gainwardowi niesłusznie się oberwało. :stuck_out_tongue:


(Kubersio) #11

Albo słusznie, albo nie, bo poza faktem że CPU się nie przegrzewa, to Gainward bez przetaktowania na 400Mhz dalej rebootuje pcta.

Zrobiłem teścik programem OCCT i nabrałem podejrzeń że wina może leżeć w zasilaczu:

CPU1

http://img67.imageshack.us/img67/5816/2 ... 50cpu1.png

CPU2

http://img185.imageshack.us/img185/8789 ... 50cpu2.png

GPU

http://img180.imageshack.us/img180/7951 ... 50gpu1.png

VCore

http://img180.imageshack.us/img180/4765 ... 0vcore.png

3.3Volt

http://img180.imageshack.us/img180/4765 ... 0vcore.png

12Volt

http://img185.imageshack.us/img185/3426 ... volt12.png

Jak patrzę na wyniki to wachania napięc są całkiem spore, przynajmniej jak na mój gust.