Kłopot z konfiguracją routera


(Schmiest) #1

Otóż dostałem od kumpla router PHILIPS SNV6520 i nie mogę wejść na stronę http://192.168.2.1 do konfiguracji zwyczajnie pojawia się ciągle “błąd wczytywanej strony” Próbowałem sprawdzić protokół internetowy TCP/IP i jest ok zaznaczone 'uzyskaj IP automatycznie" i "uzyskaj adres serwera DNS automatycznie więc co jeszcze mogę zrobić.To mój pierwszy router i nie orientuję się zbyt w tym temacie nie mniej może jakaś płytka instalacyjna powinna być.

Mam neostradę. Z góry dzięki za pomoc


(roobal) #2

Router na pewno ma ustawione takie IP? Sprawdź czy w ogóle można go pingować, wpisz w wierszu poleceń:

ping 192.168.2.1

jeśli pojawi się coś na ten wzór:

roobal@ubuntu:~$ ping 192.168.0.1

PING 192.168.0.1 (192.168.0.1) 56(84) bytes of data.

64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=1 ttl=64 time=3.16 ms

64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=2 ttl=64 time=4.22 ms

64 bytes from 192.168.0.1: icmp_seq=3 ttl=64 time=3.95 ms


--- 192.168.0.1 ping statistics ---

3 packets transmitted, 3 received, 0% packet loss, time 2002ms

rtt min/avg/max/mdev = 3.164/3.780/4.225/0.455 ms

roobal@ubuntu:~$

to znaczy, że router ma takie IP (to IP z mojego przykładu tyczy się mojego routera, Ty wpisz adres IP twojego routera). Być może interfejs przeglądarkowy jest wyłączony. Sprawdź czy możesz połączyć się przez telnet, wpisz w wierszu poleceń:

telnet 192.168.2.1

Jeśli się zalogujesz to znaczy, że WebGUI jest prawdopodobnie wyłączone. Zresetuj router do ustawień fabrycznych i spróbuj się znowu zalogować. Resetowanie z poziomu telnetu często odbywa się po wydaniu polecenia:

set default

Albo wciskając i przytrzymując ok. 30 sekund przycisk reset w routerze.

Pozdrawiam!


(Schmiest) #3

Muszę podłączyć najpierw router a potem sprawdzać? IP przypisywane jest każdemu egzemplarzowi routera ? czy tez dany typ routera ma taki sam IP mnie kumpel taki IP podał widziałem też ten typ na Allegro i tez był taki sam.Ja naprawde nie mam pojęcia o routerach.

Dodane 28.07.2010 (Śr) 20:52

próbowałem z różnymi IP z każdym to samo nie wczytuje strony


(roobal) #4

Tak.

Tak ale można je zmieniać.

Dlatego rób to co my proponujemy, jeśli chcesz szybko rozwiązać problem :wink:

Sprawdzałeś logowanie przez telnet?

Pozdrawiam!


(Nitro Bystrzyca) #5

A dokumentację routera czytałeś?

Administrator sieci ma obowiązek coś takiego przeczytać.

Poza tym wygląda mi na to, że ustawień dla neostrady w routerze nie zmieniłeś


(Schmiest) #6

Witam!dość długo się nie oddzywałem ale wypadł mi pilny wyjazd.Dzięki wszystkim za pomoc niestety problem był w routerze cos tam było w nim uszkodzone i stąd problem.Teraz już kupiłem fritza 7170 a dokładnie SPEEDPORT W701V z firmwarem fritza i działa ok mam problem z konfiguracją eMule i Aresa ale to już w innym wątku