Kłopoty sprzętowe przy uruchamianiu Windows XP


(Maryś) #1

Witam.

Zaczęło się od nieprawidłowego działania faksmodemu (nie przyjmuje prawidłowo faksów). Zrobiłem kopię partycji C.

Zainstalowałem na nowo czysty system Win XP Pro + SP2 i dalej ten sam kłopot.

Przywróciłem więc kopię partycji C poprzez Acronis True Image.

Zaczęły się schody ....

Mam trzy dyski (jak w podpisie). System zainstalowany na Samsungu.

Konfiguracja :

IDE Channel 0 Master - None

IDE Channel 0 Slave - Seagate (dysk)

IDE Channel 1 Master - NEC (DVD)

IDE Channel 1 Slave - None

IDE Channel 2 Master - Samsung (dysk)

IDE Channel 3 Master - Hitachi (dysk)

Podczas ładowania ustawień następuje komunikat :

Błąd odczytu dysku ..... Naciśnij Ctrl+Alt+Del żeby zrestartować

muszę odłączyć dysk Seagate

i wówczas konfiguracja wygląda tak :

IDE Channel 0 Master - Samsung (dysk)

IDE Channel 0 Slave - Hitachi (dysk)

IDE Channel 1 Master - NEC (DVD)

IDE Channel 1 Slave - None

i wówczas jest komunikat Boot from CD : ..... i znaczek _

i system nie startuje.

Dopiero po włożeniu płytki z systemem Win XP następuje uruchomienie

systemu Windows.

Co jest grane ?

Wcześniej chodziło wszystko OK.

Ustawienie startowania : 1. Flopy, 2. CDRom, 3. Hard Dysk


(Tomasz Paziewski) #2

Spróbuj ustawić kolejność startowania na: 1. HDD, 2. CDRom, 3. Floppy


(Maryś) #3

tom4444444tom Dziękuję za zainteresowanie.

Pierwszą przyczyną kłopotów był jednak faksmodem, który okazał się zapsuty.

Co do konfiguracji sprzętowej zajął się nią serwisant. To już za wysokie jak dla mnie schody. Teraz działa wszystko OK.