wygląda na to, że będzie trzeba zainstalować noscripta i wywalić niepotrzebne śmieci…
Do takiego wniosku doszła pewna część użytkowników i jest spokój
Mi wystarcza uMatrix i uBlock odpowiednio skonfigurowany.
Może po prostu za słaby procek? Chodzi o laptopa czy stacjonarkę, jak o laptopa, to mój dostaje zadyszki na większości stron, a mam Chrome i Windows. A podobno taki szybki miał być…
Edit:
A Onet to jest jego pogromca.
Inne strony działają raczej dobrze. Występują też jakieś wycieki pamięci, jak nie zamknę strony to użycie ramu leci i leci…
Podczas przewijania strony na Firefoksie:
18% procesora i 46% procesora graficznego to troszkę przesada jak dla mnie.
A tutaj parametry:
E, to normalne. Strona DP ładuje zewnętrzne elementy w sposób synchroniczny - czyli cała treść nie ulega interakcjom do załadowania ostatniego elementu.
U mnie strona staje się “klikalna” po ok. 24s
Treść wpisów, grafiki ładują się w ciągu ok. 2-4s, a potem reszta jest marnowana na uruchomienie reklam i na koniec załadowanie komentarzy - na to potrzeba 4s (od 20 do 24 sekundy).
24 sekundy na załadowanie strony to jest jakaś masakra Jak w czasach modemów
dasz listę do ublocka?
ale u mnie po chwili cała przeglądarka nie ulega interakcjom xD
Do tego polecam na umatriksie wyciąć ruch z wpcdn.pl
Wiesz, widzisz jak treści się ładują, ale linki masz aktywne dopiero po 24s… Więc z głównej przez 30s nic nie klikniesz
Znów wracamy do starej śpiewki, że DP jest tylko dla procesorów i7
Szkoda, że nikt z administracji/webmasterów w końcu porządnie nie zabierze się za serwery i działanie portalu/bloga.
@Fizyda gdzieś pisał co trzeba by zrobić. Dać gościowi zarobić i dać użytkownikom szybką stronę.
Aaaa pamiętajcie, że Ci co testują nowy system komentarzy są na innym serwerze i to przez niego wszystko może chodzić wolno itp.
To, że wolno, to nie nowość - ja od 2mies. mam ładowanie stron na poziomie 24s…
System komentarzy dorzucił tylko Error 500
Ale teraz komentarze ładują się błyskawicznie
*O ile działają… ale to już pisałem gdzie trzeba.
Ja mam i7 :P (trochę stare, ale całkiem dobrze działa). Zainstalowałem noscripta, zezwoliłem tylko na te skrypty, bez których strona nie działała i jest dobrze.
Z Ciekawości jak do tego doszedłeś, skąd takie infor? Bo przyznam, że jeśli tak to rozwiązali to tłumaczy wiele rzeczy i w sumie dla mnie jest to dziwne posunięcie.
Na razie jest dobrze. Na razie. Kwestia czasu zanim znowu coś będzie zmienione pod pokolenie, które do przeglądania internetu musi mieć najnowszy telefon za kilka tysięcy i dostaje zawału gdy nie ma płynnych cukierkowych efektów.
Jakoś 2 lata temu jeszcze można było załadować komentarze bez JS. Ale przecież to było stare. Trzeba iść z postępem i dowalić tyle JS żeby płynnie działało tylko na komputerach, które jeszcze nie powstały.
A, no i jeszcze z tego co wiem, to reklamy googlowskie nie działają bez JS. Przynajmniej u mnie nie chcą się wyświetlać.
Dzięki, nie śledzę tego wątku dlatego o tym nie wiedziałem .