Kolory, a raczej brak niektórych


(Elomisiak) #1

Witam.

Mam problem związany z kolorami, mianowicie mój komputer nie odbiera koloru przede wszystkim czerwonego; odbiera go jako żółty inne kolory takzę są lekko "zżółciałe" ale w mniejszym stopniu . Z monitorem jest chyba wszytko ok, bo podłączając inny sprawny odbierał tak samo. Mam zintegrowaną kartę graficzną NVidia GeForce 6100. Więc nie wiem czy problem leży w karcie czy w jakiejś innej części płyty głównej. http://www.imagic.pl/public/pview/247376/DSC01202.JPG - tu wstawiam zdjęcie z telefonu, ponieważ robiąc ss pokazuje go w normalnych kolorach. Jak mogę zlokalizować lub nawet rozwiązać problem ?


(Krzysztof C.) #2

Może kabel?


(Elomisiak) #3

Na pewno nie, kabel sprawdzałem 2 razy .


(Drobok) #4

stery mojego starego geforca 5200 miały opcje ustawienia natężenia kolorów jasności kontrastu itp poszukaj u siebie i ustaw jak ci pasuje


(Piatek33) #5

Masz rozregulowaną paletę kolorów. Poszukaj gdzieś we właściwościach obrazu "paletę barw" / "paletę kolorów".


(Elomisiak) #6

Nie wiem czy to może być coś z paleta kolorów albo ustawienia natężenia kolorów jasności kontrastu ( których nie mam pojęcia gdzie szukać) ponieważ jakiś czas temu kolory "zaskoczyy" na jakieś 10 minut i potem znów tak samo się zrobiło. Myślę że coś nie łączy w skrzyni tyle że nie mam pojęcia co .

Edit.

Jak przed chwilą się dowiedziałem obie te możliwości sprawdzane były więc to zapewne nic z tych rzeczy .

Myślę że to raczej uszkodzenie typu Hardware, nie wiem tylko jak zlokalizować problem .

-- Dodane 30.01.2009 (Pt) 20:08 --

Czyli zapewne nie otrzymam tu odpowiedzi. A pytanie chociaż gdzie moge się o nią starać nie musząc przy tym płacić za przegląd ? ;p


(Bamber77) #7

Kolego i poradziłeś sobie z tym problemem???