Komp się nie włącza, problemy z pamięcią RAM(?)


(Blackhills) #1

Witam,

mam następujący problem: komputer po włączeniu wyświetlał ekran z zaleceniem wyboru trybu awaryjnego po czym (niezależnie od wyboru) na ułamek sekundy wyświetlał niebieski ekran z błędami po czym wszystko gasło (zostawał czarny ekran).

Po kilku próbach uruchomienia zaczął nadawać potrójny krótki sygnał dźwiękowy. Wyczytałem w kodach biosu (beep codes) że to oznacza problem z pamięcią RAM albo jakieś wyładowania elektrostatyczne :slight_smile:

Zamieniłem kości pamięci miejscami i nic, w końcu wyjąłem jedną i odpalił bez piszczenia ale nadal tylko czarny ekran. Po kolejnej próbie piszczenie się powtórzyło niezależnie od ustawienia kości pamięci, no i ten czarny ekran :frowning: Wymontowałem kartę graficzną i sprawdziłem w innym kompie. Okazało się że grafika działa. Zasilacz też jest prawie nowy.

Obejrzałem dokładnie płytę główną i okazało się, że część kondensatorów na płycie jest wybrzuszona i z kilku wyciekł jakiś brązowy płyn. Wymontowałem płytę, wylutowałem profilaktycznie prawie wszystkie kondensatory i delikatnie wlutowałem nówki sztuki kupione w hurtowni.

Po odpaleniu, o dziwo wszystko pięknie zadziałało. Zadowolony zainstalowałem sobie różne sterowniki. Następnego dnia również wszystko cacy aż tu nagle po zainstalowaniu najnowszego sterownika do karty graficznej komp wyświetlił Checking NVRAM po czym znów zasugerował tryb awaryjny. Próbowałem odpalić i po dwóch próbach wszystko wróciło do punktu wyjścia, czyli po wyborze jakiegokolwiek trybu miga mi przed oczami niebieski ekran i nastaje wielka czerń ;(((

Taki byłem dumny z siebie, że rozwikłałem problem a tu znowu lipa. Jeśli ktoś ma pojęcie jak sprawdzić co jest nie tak to będę wdzięczny za pomoc :slight_smile:

Parametry kompa:

płyta - Soltek SL-KT400-C

AMD Athlon XP 2000 +

NVidia GeForce 4 MX440

Zasilacz - Chieftec ATX-1136H 360 W 60-50 Hz

Pozdrawiam serdecznie


(Jjoasz) #2

najnowszego najnowszego nvidii, czy najnowszego do tej karty?

to moze jeszcze sprawdzisz kondensatory na karcie? napis sugeruje wlasnie problem z pamieciami karty - albo ilosc sie nie zgadza, albo sypia bledami...

dla pewnosci mozesz sprawdzic na innej karcie


(Blackhills) #3

Najnowszego do tej karty ze strony Nvidii czyli z 2006 roku :slight_smile: Kondensatory na karcie wyglądają ok. Zaraz sprawdzę z inną kartą, słusznie :slight_smile:

Póki co próbowałem uchwycić treść ekranu BSOD i o dziwo odpalił się CheckDisk i napisał:

"Jeden z dysków wymaga sprawdzenia spójności danych..." a po sprawdzeniu:

"CHKDSK wykrył wolne miejsce oznaczone jako przydzielone w mapie bitowej głównej tabeli plików (MFT).

CHKDSK wykrył wolne miejsce oznaczone jako przydzielone w mapie bitowej woluminu. System Windows wprowadził poprawki do systemu plików."

Nie mam pojęcia czy to ma jakiś związek?

Po odpaleniu systemu wyskoczył raport o następujących błędach:

BCCode: 24

BCP1: 001902FE

BCP2: F776E7F8

BCP3: F776E4F4

BCP4: F73BDF94

OSVer: 5_1_2600

SP:2_0 Product 256_1

-- Dodane 03.12.2009 (Cz) 20:14 --

Komputer włącza się już normalnie ale przed chwilą znów wyświetlił się cały czarny ekran i zaczął nadawać trzy krótkie sygnały dźwiękowe cyklicznie. Nie wiem co to za ustrojstwo. Skanuję pamięć RAM Memotestem.

Pozdrawiam

-- Dodane 06.12.2009 (N) 0:39 --

Pomóżcie proszę bo już nie mam siły :(...

Skanowałem pamięć RAM memotestem i zrobił skan ponad 300 % i nie wykrył błędów.

Dla pewności również wymieniłem zasilacz na DR-B350 ATX 350W.

Komputer włączył się raz normalnie, odpalił się system (XP) bez problemu i pochodził jakiś czas. W pewnym momencie sie zawiesił a po restarcie ekran żeby wybrać tryb awaryjny. Próbował odpalić się Windows i nagle bach czarny ekran. Wygląda na to że cyklicznie na kilka odpaleń tak reaguje. Jeszcze co jakiś czas oprócz czarnego ekranu pojawia się znowu potrójne krótkie piszczenie ;(((

Czy ktoś wie co z tym zrobić?