Komp sie sam resetuje


(Power0077) #1

Od jakiegos czasu komp mi sie zaczoł sam resetowac

Raz sie wylaczy po 5 minutach od uruchomienia a raz po gozienie weic nie wiem od czego to zalez

Sadze ze jest to winna Windowsa poniewaz zawsze po ponownym uruchomieniu mam komunikat o bledzie system

Jakies pomysly jak tem zaradzic ??


(Rudick) #2

Ja też tak miałem jakiś czas temu. U mnie niestety pomógł dopiero format :confused:


(:: Radziu ::) #3

Wrzuc log z HijackThis

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=36654


(Delico) #4

siema mój kolega też miał taki problem i dzisiaj odebrał z serwisu wymienili mu radiator na procku i jest wszystko oko


(Blazej2) #5

Mogą być dwie przyczyny:

  1. Jakieś śmieci wpakowały ci się z Sieci, powodujące restart kompa.

  2. Któraś z kontrolek na płycie głównej, stwierdziła, że twój komp się przegrzewa. (Wyczyścić radiator od kurzu)


(Power0077) #6

po ponownym resecie przyjzalem sie raportowi o bledzie z Windowsa

wyglada on tak

z tego wynika wedlug mnie to iz te resety sa wina jakiegos pliku

blad zawsze jest chyba ten sam


(Heniu133) #7

http://www.wiruszone.net/forum/viewtopic.php?t=5654

To drugie zielone. Zrób jak piszę Joan i wklej na forum.


(Power0077) #8

oto co pokaza program

Microsoft ® Windows Debugger Version 6.6.0007.5

Copyright © Microsoft Corporation. All rights reserved.

Loading Dump File [C]

Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***

****************************************************************************

* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path. *

* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path. *

* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *

****************************************************************************

Executable search path is:

*********************************************************************

* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *

* *

* The Symbol Path can be set by: *

* using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable. *

* using the -y argument when starting the debugger. *

* using .sympath and .sympath+ *

*********************************************************************

Unable to load image ntoskrnl.exe, Win32 error 2

*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe

*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe

Windows XP Kernel Version 2600 (Service Pack 2) MP (2 procs) Free x86 compatible

Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal

Kernel base = 0x804d7000 PsLoadedModuleList = 0x8055c700

Debug session time: Tue Jan 30 14:59:20.796 2007 (GMT+1)

System Uptime: 0 days 1:12:04.510

dodam ze odrazu po pokazaniu tego program napotkal blad systemowy i musielem go wylaczyc


(Heniu133) #9

Ucięło. Spróbuj jeszcze raz, oraz:

ppm mój komp > właściwości > zaawansowane > uruchamianie i odzyskiwanie > ustawienia > odptasz automatycznie uruchom ponownie.

Po resecie wyskoczy BSOD. Przepisz błąd.


(Filip Motylewski) #10

na moje oko to jest przegrzanie procesora. wyczyść radiator albo go odepnij i postaraj sie dokladnie doczepic.


(Power0077) #11

nie sadze

raz sie wylancza po 5 minutach od uruchomienia a raz po godzinie


(Filip Motylewski) #12

Miałem ten sam problem wiec mówię co było nie tak z MOIM sprzętem. I dodaję, że mój komputer się też wyłączał (resetowal) po kilku a czasem dopiero po kilkudziesięciu minutach. Więc może jednak warto spróbować :wink:


(Edlib) #13

błędy będziesz miał w podglądzie zdarzeń- system(panel sterowania,

narzędzia administracyjne) - co do obrazka windows informuje cię, jakie pliki wysyła do analizy, masz je w ustawienia lokalne, temp; z pliku minidmp ewentualnie można by coś wyczytać, ale lepiej korzystać

z podglądu


(Power0077) #14

http://img151.imageshack.us/my.php?imag ... 22uwa9.jpg

co pokazalo w narzedziach administratora

co do odpiecia radiatora

nie znam sie zabardzo na skladnaniu kompa i niechce uszkodzic procka grzebiac przy nim

a do tego na obudowie mam blabe :confused:


(Edlib) #15

numer błędu niewiele mówi, ale raczej wskazuje na sprzęt

(pamięć, zasilacz) - napisałeś "od jakiegoś czasu" - okazuje się,

że w niektórych przypadkach pomaga deinstalacja łatek,(a nawet

całego SP2)po których problem się pojawił

na tej stronie możesz sprawdzić, czy twój zasilacz jest w stanie obsłuzyć

konfigurację

http://www.extreme.outervision.com/PSUEngine - supply calculator


(Mayonez90) #16

zrób test pamięci Memtestem, u mnie to rozwiązało problem z restartami...


(Power0077) #17

uruchomilem tego memtestera

wykonalem 2 tesety (2 razy doszedl licznik do 100%)

i wynika z nich chyba ze mam uszkodzony ram

caly czas skanowane sektory(?) byl na czerwonym tle a w okienku error na koniec 2 testu byla licza przekraczajaca 300 tys (czyzby az tyle bledow ?)

sadze ze pozostalo mi tylko udac sie do serwisu :confused:


(Robert Mistrz) #18

mayonez rozwiązało? tzn? Przestał się restartować czy musiałeś kupić nową pamięć RAM?


(Power0077) #19

lol...

nie wiem ale wlasnie sie dziwie ze po tym skanie jakos komp sie nie wylancza...

sadzilem ze ten program jest tylko po to aby sprawdzic czy z pamiecia jest cos nie tak, ale czy ja naprawia ? sam nie wiem... moze


(Mayonez90) #20

ajjj...sorry za wprowadzenie w błąd...memtest wskazał mi tylko na źródło problemu, musiałem zmienić taktowanie pamięci RAM w biosie, bo tak to mi się komputer wywalał...