Komp się wyłącza, włącza i ogólnie wariuje


(Swierzbin) #1

Witam,

Dziś mam taki problem, komp od pewnego czasu szaleje, tj:

  • potrafi się sam wyłączyć

  • potrafi się sam włączyć

  • zawiesza się, zero odpowiedzi, dysk przestaje pracować

Konfiguracja komputera:

Microsoft Windows XP Home Edition wersja 2002, SP2

Procesor: AMD Sempron 2800 +

dwie kości RAM po 512 MB

płyta główna ASUS M2N32-SLI Deluxe Wriles Edition

Zasilacz 550 Wat (czyli zbyt duży pobór mocy z zasilacza, raczej można wykluczyć)


(Darklife) #2

To raczej niemożliwe...

Sprawdź, czy procesor/karta grafiki się nie przegrzewa, oraz czy wiatraki kręcą się we właściwe strony.

Ps. Szczerze mówiąc masz dość... specyficzne i niezwykłe kłopoty... :-o :roll:

Pzdr, Rog :wink:


(Michal Kolatek) #3

A firma? Może zasilacz 350W będzie lepszy :slight_smile:


(Kpc21) #4

Log z HiJacka do działu bezpieczeństwo - może to być sprawa syfu.

zgadzam się, to raczej dziwne, chyba że go nie wyłączasz (ani nie hibernujesz), tylko przełączasz w stan wstrzymania


(Newniek) #5

Sprawdź kondensatory na płycie gł. czy czasami nie są "spuchnięte".


(Emilmlo) #6

Radze sprawdzić pamięć ram tu jest dokładny opis http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=50125


(Swierzbin) #7

Jeśli daję menu start, wyłącz - to co to jest innego niż wyłączenie sprzętu. Komputer se wyłącza i np. po pół godzinie sam się odpala.

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 9:05

Zasilacz QolTec Xtrem Power ATX12V, 525W, S-Ata

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 9:59

W związku z tym, iż komp robi zwis, i dysk twardy nie odpowiada, czy jest możliwe, że jest to wina dysku twardego ??

Jeśli tak, to jak to sprawdzić ??


(Tomekjakubik) #8

Zobacz czy nie masz czegoś w Zaplanowanych zadaniach albo w Biosie czy nie masz ustawiony 'budzik' :wink:


(Swierzbin) #9

Czy możesz podpowiedzieć gdzie szukać tego w Biosie ?

BIOS - PHOENIX - AWARD

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 10:15

Nowy objaw wychwycony nie dawno, podłączając myszkę do portu PS2 - komp się włączył.

Był wyłączony programowo, nie wyłączałem go z sieci, ale i tak jest to dziwny objaw

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 11:00

Logi wstawiłem z prośbą o sprawdzenie http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?p=921238

Złączono Posta : 18.02.2007 (Nie) 11:29

Program AiBoster wskazuje temperaturę na procku od 38 do 42 stopni.

Karta Grafiki, niestety nie ma pomaru temperatury, ale termometr elektroniczny przyłożony do radiatora pokazał 44 stopnie (i skończyła mu się skala :wink: )

Karta to Gainward 6200 TC PCI-E 128 MB DDR2 TV-OUT DVI

Złączono Posta : 19.02.2007 (Pon) 9:20

Sprawa załatwiona. Wina leżała po stronie karty grafiki i złącza PCI Expres.

Tema uważam za zamknięty