Komputer długi czas uruchamiania od loga windowsa do pulpitu


(79ronin) #1

Tak jak w temacie, tzn. komputer od czasu włączenia i pokazania się loga Windows potrafi minąć od 45 do 60 sekund, do momentu pokazania się pulpitu, wcześniej włączał się szybciej. Dodaję logi z HijackThis i z Silent Runners.

HijackThis:

Silent Runners:

Dodam jeszcze, że komputer to właściwie laptop z procesorem AMD Sempron Mobile 3000+, tzn 1800Mhz (maks), dysk twardy 40 GB 5400 rpm, pamięć 768 MB 333Mhz, z której 128 MB przypisane karcie graficznej SIS M760.

PS. Mam nadzieję, że to tylko moje subiektywne odczucie, jeśli chodzi o prędkość startu i że wszystko jest w porządku.


(Mater93) #2

start->uruchom-HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Dfrg\BootOptimizeFunctionH----> obok Enable wpisz wartość Y (domyślam się że masz tam N)

Złączono Posty : 25.01.2007 (Czw) 18:19

Sorry błąd na początku ma być start---> uruchom--->regedit--->...


(Gutek) #3

Optymalizacja XP: http://www.searchengines.pl/phpbb203/in ... topic=5989

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76580

Uwaga: żebyś mógł coś zrobić musisz wyłaczyć SpybotSD TeaTimer


(79ronin) #4

Już jest włączone na Yes, ale dziękuję za zainteresowanie i poradę.

Złączono Posty : 25.01.2007 (Czw) 19:17

Bardzo dziękuję za pomoc, okazało się, że powodem powolnego startu systemu była zmiana w sutawieniach sterownika kanału IDE twardego dysku, zamiast trybu Ultra DMA 5 był ustawiony tryb PIO, najprawdopodobniej podczas aktualizacji sterowników musiał się zmienić tryb pracy dysku. Zatem jeszcze raz dziękuję za pomoc. Temat można już zamknąć i wrzucić do kosza . Dziękuję