W tej cenie jest naprawde nieopłacalny i przestałbym go rozpatrywać jako możliwość, szczególnie że przed tym socketem nie ma już przyszłości i wydawanie takich pieniędzy na 2 rdzeniowca jest bez sensu. //nie licząc mistycznego i5
Gigabyte Radeon HD 4850 Zalman 512MB DDR3 PCI-E BOX 531,00
OCZ Stealthxstream 500W 229,99
Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 GHz BOX 630,00
Wartość produktów: 1943,99 zł
Co do AMD to prosiłbym o jakiś konkretny i sensowy zestawik, bo z tego co widzę to pojawiają się nowe a ja się nie orientuje, który będzie najlepszy z tych.
Zestaw złożony po konsultacji z Sicu. I taki będę brał. Do tego dokupię jeszcze jakiś dysk z 500 GB, bo mi kasy starczy No i jakaś obudowa nowa będzie w miarę tania…
Dziękuje wszystkim za pomoc, a w szczególności Sicu za wybór ostatecznego zestawu!
Myślałem nad dyskiem Seagate Barracuda ST3500418AS (500GB, 16MB, SATA/300, NCQ) ;). Dobry on będzie? Czy wziąć ten co kolega wyżej piszę bądź jakiś inny?
Zwróciłbym uwagę na dwa konkretne dyski. Pierwszy, to WD Black’a 640gb (AALS), kosztuje koło 300zł ale warto. ma dodatkową pamięć podręczną i podwójny procesor kontrolera, przez co rozumiemy niższe czasy dostępu i jakotaką “wielowątkowość” czyli ogarnianie sporej ilości zapytań.
Drugą propozycją jest Samsung F2, jest on na talerzach 320GB , co wpływa na czas dostępu, kopiowanie i wszelkie inne zastosowania. Obraca się on z prędkością 5400RPM. Jednak jest bardzo ciekawą propozycją. Niska emisja hałasu. Oraz gęsto ‘upakowane’ dane na dysku za sprawą 320talerza pozwalają na szybką i komfortową pracę z dyskiem. Ogólna zasada:
On to nawet na 500GB talerzach jest… na 320 przy 5400 rpm zostawałby daleko z tyłu za konkurencją, a tak prezentuje się dobrze w ciągłych zapisach/odczytach.
Fakt, zamiast na agito to ja na allegro sprawdzałem ;/.
Tak więc jeszcze raz dzięki za pomoc w wyborze sprzętu. Temat można zamknąć ;).
– Dodane 21.05.2009 (Cz) 23:18 –
Tak sobie pomyślałem - socket AM3 będzie się rozwijał. DDR2 będzie powoli odchodzić do lamusa. Można by tak w DDR3 zainwestować? Zatem mam coś takiego:
Patriot DDR3 PC12800 2x2048MB 1600MHz CL7.0 EP LLK » Opis 326,00
Gigabyte Radeon HD 4850 Zalman 512MB DDR3 PCI-E BOX » Opis 531,00
ASRock M3A790GXH/128M » Opis 433,00
AMD Phenom II x3 720 AM2+ Black Edition BOX » Opis 549,00
OCZ Stealthxstream 500W » Opis 229,99
Wartość produktów: 2068,99
Wyszedłem jednak troszkę poza budżet… Będzie to dobre rozwiązanie? ;> Bo wg mnie ono jest bardziej przyszłościowe
Gdzie taniej kupię podzespoły do komputera (tu pytanie głównie do ludzi z okolic Krakowa): na giełdzie (w Krakowie) czy w sklepie internetowym (agito.pl)?
Szczerze mówiąc nie chce robić syfu w tym temacie(za co przepraszam…) ale mam nadzieje, że ktoś mi odpowie.
Czytając ten temat (i wiele innych na forum) zauważyłem, że gdy już ktoś polecał jakiegoś 4850 to nigdy nie ma słowa o Gainwarda Golden Sample nie dość, że jest on tani to jeszcze fabrycznie podkręcony(chyba bo nie jestem pewien czy właśnie to oznacza GS) a jednak gdy ktoś składa komuś zestaw to pomijają go dla sonic’a zalmana czy bóg wie czego jeszcze. Więc co jest z nim nie tak ?