Komputer do 6000 zł

Jestem fanem co najmniej 5-cio letnej fabrycznej gwarancji, z której można skorzystać bez płacenia za transport (jak to jest u ADATA na przykład) :slight_smile:

Ponawiam pytanie.

1. Gwarancja fabryczna tylko teoretyczna bo sam musisz, na swój koszt, odesłać dysk na Taiwan (co kosztuje więcej niż dysk).
  2. Brak fabrycznego softu do diagnozy stanu dysków oraz do migracji danych.

really?
To ja chętnie wezmę od Ciebie 100 takich dysków za 18,30 sztuka plus koperta :wink:
Dysk SSD wejdzie spokojnie do koperty z folią, limit wysokości to 2 lub 3 cm, a poczta tyle za priorytet bierze.
Minus: idzie 3 tygodnie.

Nie przesadzasz? Powiem tak, nie obrabiasz profesjonalnie, do gier bierzesz za słaba kartę, a procesor za 1,5k + płyta i chłodzenie do podkręcania?
Do Twoich wymagań, na dobre kilka lat starczy 6,12 i bez kręcenia :wink:

To nie jest takie proste jak myślisz bo musisz dysk wysłać oraz poinformować organy celne, że dysk wysyłasz aby te organy celne, kiedy producent odeśle Tobie dysk na wymianę, nie naliczyły opłat celnych tak jakby to był nowy dysk kupiony na Taiwanie :wink: Możesz taką operację zlecić np DHL ale cena będzie znacznie wyższa niż 18,30 :wink:

Mam gwarancję 3 lata, sklep niech się martwi jak padnie dysk.
https://www.adata.com/pl/ss/software/
Soft do diagnostyki jest, inna sprawa jak te programy działają, żaden producent nie dał mi jeszcze normalnie działającego programu z którego miał bym jakieś korzyści.
Do migracji dają Acronisa, nie jakieś demo tylko pełną wersję.

Sklepy padają, tak samo jak dyski :stuck_out_tongue_winking_eye:

O x-koma się martwię, działa długo i jeszcze podziała.

Reklamowałeś już coś w xkomie?

Kilkakrotnie.
Bez problemu.
Aktualnie czeka mnie reklamacja obudowy HDD bo działa tylko na USB2.0.

A nie, czekaj, raz lapka mi chcieli oddać z reklamacji z pękniętą matrycą, oczywiście wymienili i w ramach rekompensaty dostałem bon 200 złociszy.

Jak oceniasz logistykę procesu reklamacji? Dużo się trzeba naklikać, dużo napisać maili? Jak długo to wszystko trwa?

Nijak, jadę i zostawiam to u nich, jak coś nie pasuje to besztam kierownika.

Ok, sprawa jasna… :stuck_out_tongue_winking_eye:

Jeden taki przypadek był, z laptopem i matrycą pękniętą gdzieś zapewne w transporcie.
Reszta produktów zazwyczaj była wymieniana od ręki na nowe lub inne.

Mam SSD Crucial MX300 275GB i używam program firmowy, jak na foto poniżej.

Korzyści są - jak widać (zakładki) a w szcególności funkcja Momentum Cache.

Dobra ale co to daje?
Czy dzięki temu dysk nie zdechnie?

@anon7248146 nie gram w gry, bo nie mam czasu na to.
To co koledzy proponujecie? Procek, mobo gpu wybrałem za mocne? A co z konfiguracją dysków? Lepiej wziąć ssd na system i hdd na dane czy 1tb ssd? Moje dane obecnie zajmują ok. 500GB bez zainstalowanych programów. Nie liczę projektów photoshopa. Tylko zwykłe dane.

Co to są za dane? Przykładowo:

• muzyka, filmy, zdjęcia z wakacji (zarchiwizowane) nie wymagają szybkiego dostępu i z różnych względów warto trzymać je na zewnętrznym dysku HDD (z którego też łatwiej je odzyskać w razie czego)
  • dokumenty, raporty, dokumentacja najczęściej zajmuje na tyle niewiele miejsca i jest przeszukiwana pod kątem treści, że warto trzymać ją na dysku SSD
  • materiały na których pracujemy (jakiekolwiek) zawsze warto trzymać na SSD
  • gry, programy warto trzymać na SSD
  • system operacyjny zawsze na SSD

No wiesz - ja aż takim badaczem wiarygodności software Cruciala i tekstu red. Pawła Maziarza nie jestem.
Mój SSD działa sprawnie, zapiernicza, żadnych zadyszek. Działa w tym trybie półtora roku i nie zdechł - ma się świetnie!

@hindus - ja to mam podzielone tak: fotki, muza, programy (instalki, i te zaistalowane), różności (tutaj też projekty photoshopa oraz dokumentacje) oraz kopie stron www. To wszystko mam teraz na hdd. Na partycji C mam tylko system. Nic więcej.