No więc tak, już zdecydowałem kupię zasilacz 600W modularny OCZ ModXStream Pro. Ma dobre wyniki w testach a z doświadczenia wiem, że w mojej obudowie gdy zasilacz nie ma modularnych kabli panuje straszny burdel. Poza tym lepszego w tej cenie nie znajdę.
Z tego co widzę to mój napęd jest na molex, ale nie wiem czy muszę kupować przejściówki skoro ten OCZ ma 4 molexy, 4 6-pinowe, 2 8-pinowe [6+2].
Chyba tyle kabelków wystarczy? Oczywiście jest tez ten główny kabel z wszystkimi ważnymi złączami :razz:
A co z tym procesorem? Jaki jest najbardziej opłacalny do gier tak, żeby wystarczył na jakieś 5 lat powiedzmy? Phenom II X4 965 BE
czy też FX-4100?
Myślę, że Bulldozer będzie lepszy, jest nowszy i chyba bardziej nastawiony na wymagania tych nowych gier.
Procesor będzie współpracował z grafiką XFX Radeon 6870 Dual Fan [Dual Heatpipe] 1GB GDDR5
Urządzenie zasilane molex-em łączy się z płytą główną szerokim kablem IDE .I jesli na nowej płycie nie będzie IDE to wtedy zostaje używanie przejścówki AnoReksiu , Mam nadzieję że zrozumiałeś tylko jak pisałem wtedy różnie bywa .
Mam napęd z interfejsem SATA [tak dokładnie pisze] i chyba wymaga molexa tak samo jak mój stary dysk [ten dysk jest jakiś dziwny - pooglądałem w necie obrazki dysków sata i ide i zauważyłem, że mój dysk ma porty ide, szeroki port sata, wąski port sata i molex :o]
Jednak mam nadzieje że nowe dyski nie wymagają molexów…
Jak myślicie podłącze ten napęd? Nawet jeśli wymaga molexów to zasilacz ma ich 4 więc spokojnie starczy.
Szeroki kabelek sygnałowy to nie jest SATA tylko ATA. Tak żebyś zrozumiał to nowszy kabelek sygnałowy jest wąższy i dodana litera S czyli SATA. Reasumując w uproszczeniu jesli do urządzenia są podpięte dwa wąskie kable to bedzie SATA. A jesli jeden kabel jest szerszy z podpiętych to ATA czyli IDE
Ano ma sporo wspólnego, bo starsze napędy także były wyposażone w złącze IDE + zasilanie z molexów - skoro masz już złączki SATA w DVD, to problem wyeliminowany.
Mam kabelek SATA wąski [zdjęcie wyżej jak wygląda] oraz szerszy kabel SATA [też jest na górze zdjęcie] lub molex [ale mam przejściówki więc chyba jest okej].
W każdym razie dziękuje wszystkim którzy zabrali głos z dyskusji!
Wesołego jajka i mokrego dyngusa życzę!
BTW.
Jutro z ranka założę osobny temat o prockach bo tutaj odpowiedzi o tej sprawie za wiele nie było