Komputer nie chce ruszyc


(Djmac) #1

Wiec tak :

plyta glowna ASRock modelu chyba K7S41 bo taki tu tylko widze widoczny napis wieksza czcionka :?

cdrom- LG (ustawiony poczatkowo na Master)

Cdrw - LG (ust. na Slave)

HDD - Seagate 80Gb (Master)

i z taka konfiguracja to chodzilo....Jednak ktos zaczal sie bawic i teraz nie mozna wejsc wogole do biosu, komputer dalej sie nie rusza.... ( ustawienie zmienilo sie tylko na cdromie na slave - ale przestawienie na master nic nie zmienia) czy tez odlaczenie i pozostawienie tylko nagrywarki badz cd-romu....

Wyciagalem baterie z plyty glownej zeby zresetowac biosa ale niestety nie pomoglo.... Co z tym zrobic teraz :?


(Bary1986) #2

a plyta glowna czasami nie jest uszkodzona? wez poodpinaj wszystko co sie do i zobacz czy bedzie dzialalo


(Amd Fan) #3

serwis


(Bary1986) #4

jakby kazdy udzielal takich rad jak twoja to po jasna #%$%#% jest to forum !!


(Amd Fan) #5

jasne. zgadzam sie z toba w 100%. a po co sie oszukiwac? nawet jak plyta padla to jej sam nie naprawi :stuck_out_tongue: a takie rady "dopnij kabelki" to wiesz

gdzie sobie mozesz wsadzic..

kto ci sie zaczal bawic i czym klockami lego? po pierwsze primo opisz dokladnie co sie dzieje komputer wcale sie nie wlacza czy wlacza sie ale nic sie nie dzieje wydaje jakies dzwieki? zreszta widze ze ten ktory zamiescil ten temat nie zabardzo sie interesuje tym co sie tutaj dzieje moglbys napisac czy to dopinanie kabelkow pomoglo hehe :badgrin:


(Djmac) #6

To czy plyta padla wlasnie chce sprawdzic pytajac na forum a nie jak pierwszy lepszy naiwniak leciec do sklepu komputerowego i sluchac jak wciskaja kit !!


(Amd Fan) #7

dysk na osobnej tasmie 80 zylowej :arrow: master

cd-rom i cd-rw razem na tasmie 40 zylowej cd-rom :arrow: master cd-rw :arrow: slave


(Djmac) #8

I DOKLADNIE TAK JEST


(Amd Fan) #9

czyli wszystko jest ok. sorry za tamten poprzedni post ale mnie wkurzyl ten freoon. czyli komp juz dziala?


(Djmac) #10

tak działa...

Tylko teraz chce jakos ustawic to zeby sformatowac i zainstalowac na nowo system.... :?


(Amd Fan) #11

no juz nic nie trzeba ustawiac. wloz plytke z systemem do napedu uruchom komputer z plyty jezeli bedzie to win xp lub 2000 to gdy bedziesz wybieral partycje na ktorej ma zostac zainstalowany system to usuniesz i zrobisz nowa partycje a potem bedziesz postepowal zgodnie z komunikatami wyswietlanymi na ekranie monitora...


(Djmac) #12

tyle ze jesli jako pierwszy w biosie ustawie CDROM to potem nigdzie na liscie nie ma HDD i niby instalator sie pokaze ale wyskoczy blad ze nie ma podlaczonych zadnych dyskow trwadych :? w tym jest problem...


(:: MARIO ::) #13

sormatuj dysk u jakiegos kumpla, nowe partycje i podlacz u siebie, w biosie daj drugi kanał na hdd, lub auto i zobacz czy wykryje.

podepnij nagryware z hdd, a cd osobno :slight_smile:


(Djmac) #14

ok nie wiem jakim cudem ale ruszylo to :slight_smile: system zainstalowany wsio dziala juz jak trzeba :slight_smile: dzieki za pomoc... jak dla mnie EOT


(:: MARIO ::) #15

"... złośliwość rzeczy martwych ... " :wink:


(Djmac) #16

całkowicie sie zgadzam :slight_smile: