Komputer nie działa, co zrobić?


(kulka123) #1

Witam. Obecnie jestem na laptopie i mam problem z komputerem PC. Godzinke temu go wyłączyłem, i chciałem Go odpalić ale nie ma żadnej rekacji z jego strony. Komputer na 100% się nie przegrzał, kable są w porządku, mam przedłużacz i wszystko normalnie chodzi (Głosniki,monitor). Rozkręciłem PC, jak zwykle troche brudu no to go wyczyściłem ale nadal nic....Wiem, że większość z Was napisze, żebym oddał do naprawy, ale co mogę jeszcze zrobić ?!?!. Przecież nagle przestał działać, używałem go zaledwie 15 min. Napewno nikt przy nim nie grzebał. Nie sądze, żeby podawać parametry bo to nic nie da.

Obrazek mojego komputera:

Dione1001R-med.jpg


(Dimm Dna) #2

Możliwe że padł zasilacz. Pożycz jakiś od kolegi i sprawdź czy się włączy.


(kulka123) #3

Odłączyłem go z komputera i wydaje taki charakterystyczny zapach jakby się zfajczył tzn ja nie wiem czy tak jest ale ma dziwny zapach.


(mikber18) #4

Bardzo możliwe że zasilacz padł. Czy napewno miałeś odpowiedni zasilacz do konfiguracji komputera??

pozdrawiam


(kulka123) #5

Komputer jest nowy, ma zaledwie rok więc na pewno był dobry


(ra-v) #6

Lub padł włącznik zasilania - albo patyczek albo coś w płycie.Żadna dioda na płycie się nie świeci?

niedziela, 05 czerwiec 2011 00:34

poprawa słownikowych literówek


(kulka123) #7

Nie mam na płycie żadnych diod. Nawet jeśli to bym zauwazył, tak mi się wydaje, że coś z kablem bo nie daje w ogóle prądu do kompa.


(neo10) #8

Napisz jaki to zasilacz :wink: marka itp..... Jak kupiłeś zestaw to pewnie zasilacz nadawał się już do wymiany w dniu kupna :wink:


(kulka123) #9

neo10 , Nie jestem jakimś ekspertem, więc skąd mogę wziąć takie informacje ?

-- Dodane 04.06.2011 (So) 17:31 --

Nie znalazłem informacji o zasilaczu na danych tylko coś tam wygrzebałem

Obudowa: ATX mini 400w.

A w książeczce z komputerami który wyglądał jak mój było: coś tam 420 W


(Szotek5) #10

Otwórz obudowę, na zasilaczu powinna być nalepka taka jak tu KliK. Na niej są wszystkie potrzebne informacje, najlepiej jak zrobisz zdjęcie tej tabliczki.


(djkamil09061991) #11

Jak komputer ma zaledwie rok to pewnie jest na gwarancji tak więc w czym problem.


(kulka123) #12

djkamil09061991, widać, że nie czytasz ze zrozumieniem......

Co do modelu to:

Qoltec

MODEL NO : BaseLine 420

AC INPUT: 230V-. 50Hz, 4a

Max Power: 420

(djkamil09061991) #13

Nic nie mozesz zrobic jesli to zasilacz a najprawdopodobniej tak jest a masz kompa na gwarancji to sam nie ruszaj, pewnie masz plomby gwarancyjne zerwiesz i po gwarancji


(kulka123) #14

Ale poszła prawdopodobnie skrzynka zasilająca czy kabel?


(Psembol) #15

Mało prawdopodobne żeby poszedł kabel , jak coś to cały zasilacz !!