Komputer nie startuje z nowymi pamięciami Patriot LLK


(Nethalythic) #1

Witam,

Zakupiłem nowe pamięci. Patriot 2x2gb ddr2 LLK. Zamieniłem je ze zwykłymi goodramami. Po próbie załączenia kompa, włącza się ale nie startuje. Wszystkie wiatraki idą na 100 % i tak stoi... Próbowałem po jednej kości - to samo. Sprzęt taki jak w podpisie. Wie ktoś o co może chodzić?


(Cosik Ktosik) #2

Zrób reset Biosu: viewtopic.php?f=7&t=267235


(Nethalythic) #3

Ok wszedłem do biosu. Nadal pisze że bios ma złe ustawienia. Po restarcie kompa zaś to samo. Pytanko. Co zrobić albo jak ustawić pamięci w biosie? Teraz było na auto (200 mhz). Standardowo pamieci mają a timingi 4 4 4 12 2,2v.


(Cosik Ktosik) #4

A czy napięcie jest tak faktycznie ustawione. Jeżeli tak, to obniż trochę timmingi (CL z 4 na 5).


(Nethalythic) #5

Teraz przy starcie załadowałem standardowe ustawienia, pasek Visty był... ale pulpitu już nie zobaczyłem :F

Update:

LOL. Wszedłem do biosu w ustawienia pamieci

Jest 200 mhz. Napięcie według biosu do 1.760V

3 3 3 6

:S

Ustawić na 4 4 4 12?

Zmienić zegar z 200 na 336?

Update 2 :

Komp z systemem wstał na 4 4 4 12 200 mhz z napieciem 1.760. Wolno coś... Ma ktoś jakieś dobre poradniki do OC pamięci? Procka też będę krecił tylko czekam aż zasiłka przyjdzie nowa :wink:


(Michal Kolatek) #6

Ustaw tak jak na naklejce, 2,2V 4-4-4-12, dzielnik DDR2-800.

Ram kręci się z procem, tak to możesz najwyżej timingami się pobawić.


(Nethalythic) #7

Ok poszło. NO to teraz tylko zasiłka i będzie dobrze. Dzięki wszystkim za pomoc!