Komputer nie startuje z procesorem C2D


(wuuhacz) #1

Witam!

 

Płyta główna: GA - 945PLM -S2 bios w wersji F6 (czyli nowszej niż ta na której procek działać powinien)

 

Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 

 

Mimo tego jak ten procek jest w płycie głównej to po odpaleniu nic nie reaguje, obraz jest czarny, na starym procku jakiś celeron komp działa normalnie. 
 


(JNJN) #2

 

A jesteś pewien, że OK?

 

Wykonaj reset biosu baterią - robi cuda?

 

Może to problem pamięci - sprawdź na tym module co pracował.


(wuuhacz) #3

Pamięci są OK, ponieważ na tym starym procesorze co był w tym PC’cie komputer startuje bez problemu.


(abrakadabra77) #4

Jesteś w 100% pewien że ten procesor jest obsługiwany  przez ta płytę? Bo jak czytam  to płyta  max  obsłuzy FSB (w overclockingu) do 1066 a  ten proc ma 1333 no i na  cpu-upgrade.com  wychodzi mi że  procek nie jest wspierany. Na stronie Gigabyte  też pisż że  - NOT SUPPORTED http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2429


(wuuhacz) #5

Czyli nie poleci… :confused:


(abrakadabra77) #6

Czekaj czekaj  ja się walnąłem w sprawdzaniu płyty  i patrzę na  GA-945PLM-DS2 zamiast na GA-945PLM-S2 Z tego co tu stoi to  ten C2D E 8400 powinien starować na BIOS  F2f i po overclockingu. Przepraszam za  wprowadzenie w  bład wcześniejsze

Edycja  

Aaa  wszytko zależy od rewizji płyty  E8400 niby będzie wspierany na rev  6.6 pozostałe  nie wspierają e8400

 Sprawdż jaki rev masz  i wtedy zobacz sobie na  http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2377# czy dany proc  jest wspierany  


(wuuhacz) #7

1.1 :confused:


(abrakadabra77) #8

Wg rozpiski będzie działał