Komputer nie uruchamia się normalnie


(Grippen2002) #1

Witam!

Od pewnego czasu mam problem z komputerem. Włączam komputer, system się ładuje, pojawia sie logo Windows i wtedy obraz na monitorze staje się czarny i pokazuje się ramka z napisem "Video Input - No Signal" po czym cała procedura uruchamiania zaczyna się od nowa. Tryb awaryjny działa bez problemu. Format C nic nie pomogł podobnie jak odkurzanie i podłączanie podzespołów na nowo. Dodam ze podczas ładowania systemu na napisie Microsoft Windows można zauważyć pomarańczowe przerywane pionowe kreski. W czym tkwi problem? Proszę o pomoc!


(Feniks D) #2

na pierwszy rzut oka to wygląda jak za duże odświeżanie. w trybie awaryjnym są ładowane microsoftowe stery zamiast ati/nv/cokolwiek i odświeżanie jest na poziomie 60 Hz, przy uruchamianiu ekran bootowania jest w mniejszej rozdzielczości, natomiast ekran logowania już w normalnej/dużej, przy której odświeżanie może być za wysokie. spróbuj zamiast w awaryjnym uruchomić w VGA. ew. to może być karta.

napisz jeszcze jaka to karta, jaki monitor(crt/lcd) i jak podłączony (dsub/dvi/...)


(Grippen2002) #3

Karta graficzna GeForce 7600GS, monitor lcd NEC AccuSync 73V podłączony dsubem. Odświeżanie mam ustawione na 70 Hz i do tej pory nie było problemy, przy niższej częstotliwości literki są rozmyte. Tryb VGA działa.


(Cosik Ktosik) #4

Może Masz bluescreeny, tylko za szybko znikają i o tym nie wiesz?

W trybie awaryjnym:

Aby BSOD pozostał na ekranie, wejdź do panelu sterowania->system->zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia->odznacz automatyczny restart po awarii. Napisz na forum, jaki kod błędu został wygenerowany oraz jaką podano przyczynę.

Aby dowiedzieć się więcej, czego dotyczył bluescreen, odczytaj plik DMP. Zrób to wg tej instrukcji :arrow: Czytanie DMP

Sprawdź rozwiązanie (także w linkach): kody błędów.

Jeżeli nie rozwiążesz problemu, to daj raport na forum wg tych zasad :arrow: viewtopic.php?f=16&t=253052

Sprawdź teraz, czy są jakieś pliki DMP.

Odinstaluj też sterowniki od karty graficznej i zobacz czy system ruszy normalnie.


(Grippen2002) #5

Przyczyną błędu jest plik: nv4_disp

Początek kodu jaki został wygenerowany to 0x000000EA. Jak dobrze odczytałem z tabelki przyczyną jest sterowniki grafiki albo uszkodzenie sprzętu.

Odinstalowalem sterowniki - komputer uruchomił się normalnie. Zainstalowałem najnowsze sterowniki - jak narazie działa. Ciekawe jak będzie póżniej. Czy to możliwe żeby nagle coś się stało ze sterownikami karty graficznej? Wczesniej działało bez problemu.


(Cosik Ktosik) #6

Tak jest to możliwe. W razie problemów zainstaluj tą wersję: http://www.nvidia.pl/object/winxp_2k_93.71_pl.html


(Grippen2002) #7

A jednak... Podziałało parę godzin, pograłem trochę i komputer padł i znowu nie chce sie uruchomić normalnie... Cosik: ta wersja która podałeś też nic nie pomaga. Rozumiem ze coś jest nie tak z moją kartą graficzną? Ile jest gwarancji na grafike? 3 lata?