Komputer nie uruchamia się


(Tijs18) #1

Witam zakupiłem nie dawno nowy komputer z takimi oto parametrami:

EVGA GeForce 9800 GTX SuperCloced

EVGA nforce 780i

Intel Core2Duo E8400

Zasilacz Crosair 620W

Segate 500GB 32MB Cache

Kingston 2x2GB 800Mhz CL5

na początku bylo pięknie chociaż po instalacji sterownikow do płyty głownej z płyty od EVGA komputer wital mnie niebieskim ekranem śmierci. Była tam mowa o cachingu biosu z prośbą o jego wyłączenie itp. Oczywiście spr. to i okazało się że ta opcja jest już wyłaczona więc pozostalo mi wgrać nowe sterowniki ze strony nvidia, co naprawiło problem. Teraz jakimś cudem pojawił sie kolejny otóż komputer w trakcie ładowania biosu dysków cd-romu itd. moim oczą zamiast rozruchu systemu ukazuje się komunikat

Warning your system is in sale mode! Check CPU or Memory Freqency in CMOS setup

Mam nadzieję że podalem treść dokładnie. Chciałem oczywiście ją teraz spisac ale dziwnym trafem tego błedu teraz nie ma. Dlatego też pozwoliłem sobie przytoczyć treść z pamięci. To naprawdę bardzo dziwne, ta cała cudowna naprawa, przeciez tego rodzaju bład nie powinien mieć miejsca

Pozdr. i z góry dziękuję za pomoc


(Lukasz Kryj) #2

Tam chyba chodzi o "system is in safe mode". Czyli uruchami sie w trybie bezpiecznym - chyba tak to mozna przetlumaczyc.

Jest to komunikat z biosu jesli wczesniej byly problemy z kompem i go restartowales zanim wczytal sie system operacyjny.

Po takim komunikacje powinna sie pojawic gdzies na dole ekranu informacja, ze nalezy wcisnac F1 aby poszlo dalej :slight_smile:

Ja tak mialem calkiem niedawno. Mialem problem z grafika. Podawala obraz na monitor za 3-4 uruchomieniem.

Restartowalem (wlasciwie to nie restartowalem ale trzymalem power 3sek az sie wylaczyl) go wiec 3 razy pod rzad aby za 4 zalapalo :).

Taka "zabawa" moze uszkodzic kompa wiec wlacza sie safe mode. Jesli safe mode nie chce zniknac to trzeba wejsc do biosu i wybrac opcje

zaladawania optymalnych ustawien biosu.


(Tijs18) #3

Dzięki za inf. również pozdr.

U mnie stało się to w trakcie kopiowania płyt (zgrywaniu muzyki na dysk). Przy 6 DVD komputer nie chcial kopiować było tylko przygotowanie do operacji itp. No cóż mógł to byc urok visty ale raczej nie bo gdy wszedłem na xp było dokladnie to samo i po ponownym rozruchu komputera pojawił sie ten bład. Pytanie czemu pluł się o częstopliwość pamięci i procesora. Czy nie powinenem oddac ten komputer do serwisu skoro jest jeszcze na gwarancji? W końcu jakby nie bylo 5tys. piechotą nie chodzi.

Macie jakieś rady?:slight_smile: