Na naklejce na górze dysku powinieneś mieć schemat narysowane gniazda i opis pinów. Są różne konfiguracje zworek. Ty masz wybrać tę, która jest podpisana MASTER
Tak musisz przestawić dysk ATA i DVD. Kable zamienić kolejnością dysk tam gdzie DVD, a DVD tam gdzie dysk. O ile nie zmieniłeś nic od czasu wstawienia screenu biosu.
teraz to pewnie Bootowanie tylko musisz na dysk z windowsem ustawić. Jak widać te dyski na pierwszej stronie to nie kombinuj dalej. Zworki możesz wywalić całkiem, dyski i tak będą działały bo każdy jest sam na jedym kablu.
napisze dokładnie jeszcze raz a wiec chciałem przełozyc dyski z komputera na inny po jakims czasie chciałem powrócić do starego kompa podpinam wszystko tak jak bylo ( zadnych zworek nie bylo ) jak juz złozyłem chciałem uruchomic kompa i do tej pory wyskakuje taki oto komunikat screen : http://speedy.sh/maXFN/1383474034251.jpg może w taki sposób się dogadamy
Bardzo ładny ekran. Taki się pokazuje zaraz po złożeniu nowego komputera. Zostaw te dyski w spokoju bo rozumiem, że wszystkie trzy na pierwszej stronie są wyświetlane?
Musisz przejść do którejś z dalszych zakładek i wybrać dysk 80 GB jako 1st, pierwszy. Nie wiem jak to u Ciebie wygląda. Możesz zrobić zdjęcie to ci podpowiemy dalej Na pewno szukaj gdzieś napisu “Boot”
Nie wiem co ty kombinujesz… Zrób zdjęcie całego ekranu pierwszej strony i strony gdzie ustala się kolejność bootowania (uruchamiania komputera) to ci napisze jakie guziki po kolei wciskać
Podsumowanie: w końcu coś mniej więcej prawie wiadomo?
dyski i napędy widoczne w biosie
dysk 120 ATA, bez systemu, lepiej jakby miał ustawienie zworki na Master ( możesz sprawdzić,bo niektóre dyski bez założenia zworki bios ustawiał automatycznie na Master?), ale z doświadczenia wiem, że lepiej założyć poprawnie zworkę na dysku i gra
dysk 80 SATA z systemem XP z SP3, wygląda, że w biosie ustawiony poprawnie.
teraz jest problem z rozruchem, albo w ogóle z systemem lub dyskiem sata, proponuję najpierw naprawę sektora rozruchowego, później instalację nakładkową lub świeży system. Czytaj i rób.