Komputer nie widzi jednej kosci pamięci


(michalj82) #1

Mam płytę FIC P4MRS350 i włożyłem do niej dwie kości pamięci: 1GB 400 MHz Kingmax i Nanya 512 333 MHz.

Na płycie są cztery banki na pamięć i płyta główna obsługuje maksymalnie 4 GB RAM.

Najpierw włożyłem do pierwszego banku kość 1GB a do drugiego 512 MB i wykryło, że jest zainstalowane 512 MB, później zamieniłem miejscami to mi pokazało, że jest 1 GB.

Później włożyłem do pierwszego banku 1 GB do trzeciego 512 MB i pokazało, że jest 512 MB.

Zamieniłem kości miejscami to pokazało że jest 1 GB.

Teraz mam kość 1 GB w drugim banku a 512 w czwartym i pokazuje że jest 1 GB. Żeby było śmieszniej to Everest wykrywa tą kość 512 której nie widzi system.

BIOS jest firmy Phoenix.

Proszę o radę co zrobić żeby Windows normalnie widział 1,5 GB RAM.


(Kwalimir) #2

Dwie różne kości pamięci i za bardzo się nie lubią :smiley:

Spróbuj ustawić w biosie dla obu 333 MHz i takie same timingi,może pójdzie.

Jeśli nie to nic nie zrobisz.

-- Dodane 07.11.2009 (So) 16:54 --

I jeszcze jedna sprawa :slight_smile: Masz 4 złącza czyli 2 banki pamięci(powinny być rozróżnione kolorami).

Więc jedną kość włóż w pierwsze złącze w pierwszym banku,a drugą w pierwsze w drugim banku.

Bo pewnie system próbuje uruchomić tryb dual chanel co przy różnych pojemnościach pamięci nie jest możliwe.

Więcej na ten temat znajdziesz na pewno w instrukcji płyty głównej.


(michalj82) #3

Niestety jedyna instrukcja, która niby jest do tej płyty to tylko instrukcja montażu płyty w obudowie i podzespołów na płycie. Już próbowałem ustawienia żeby umieścić 1 kość w 1 slocie a drugą w trzecim, ale widział tylko kość z trzeciego slotu. Co do częstotliwości to jest ustawiona 333MHz a timingów nie da się ustawić.


(Kwalimir) #4

To raczej nic nie da się zrobić.

Spróbuj jeszcze tylko włożyć kość 333MHz w trzeci slot a tą 400MHz w pierwszy slot bo wygląda na to że slot 3.4 to pierwszy bank i ustawienia kości która jest w niego włożona decyduje o reszcie.