Witam. Właśnie zauważyłem że mój komp nie widzi nagrywarki DVD, przez co nie odtwarza żadnych płyt. Nie jest ona nawet widoczna w Mój Komputer. To samo tyczy się Daemona który przestał odtwarzać obrazy gier, więc może to jakiś problem z autorunem lub coś w tym stylu??
Ostatnio miałem małe problemy z wirami i czyściłem kompa więc może usunąłem jakieś ważne pliki?
Z góry dzięki za pomoc.
Edit: W Menedżerze Urządzeń dysk DVD jest widoczny ale są przy nim jakieś wykrzykniki:
Niestety ten Fix nic nie dał, a sterowniki chyba mam zainstalowane bo jak klikam właściwości w menedżerze urządzeń to jest podana wersja i data sterownika.
Edit: W właściwościach DVD-ROMu w miejscu Stan urządzenia jest komunikat:
“System Windows pomyślnie załadował sterownik urządzenia dla tego sprzętu, ale nie może odnaleźć urządzenia sprzętowego. (Kod 41)”
3. Uruchom jako Administrator edytor rejestru i rozwiń gałąź:
HKEY_LOCAL_MACHINE
następnie
SYSTEM
i kliknij na
MountedDevices
W prawym oknie usuń wszystkie wartości orócz (Domyśłna).
Ponownie uruchom system.
4. Uruchom z prawami Administratora pobrany ze strony Microsoft Fix i ponownie uruchom system.
5. Jeśli napędy fizyczne będą działać, to w tym momencie możesz ponownie zainstalować oprogramowanie emulujące wirtualne napędy, (jeśli faktycznie tego potrzebujesz), sprawdź, czy posiadasz najnowszą wersję.
Jeśli napędy fizyczne nie będą działać, to należy ponownie zainstalować system i od teraz bardziej uważać, na swoje poczynania.