Komputer nie wykrywa cd romu


(Socjoloszka1) #1

witam,

mam problem z cd romem, wczoraj go system wykrywal a dzisiaj gdziec zniknal.

przy załączaniu kompa wyskoczyl mi dymek że wykryto nowy sprzęt ale w moim komputerze nie mam napędu cd. ;-((

prosilabym o szybka pomoc i sugestie co to sie stało i jak sie z tym uporać bo jestem w pracy i nie moge nic zrobic ;-(

pozdrawiam


(Cosik Ktosik) #2

Sprawdź kable i czy jest widoczny w biosie.

Jeśli wszystko jest dobrze:

W Menu start->Uruchom, wpisz regedit:

Znajdź klucz

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class{4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

Klucz {4D36E965-E325-11CE-BFC1-08002BE10318} nie rozwijaj tylko zaznacz .Po prawej stronie

będą wpisy, w których zlokalizuj klucze UpperFilters oraz LowerFilters i je usuń. Przed usunięciem, sprawdź, czy jesteś w dobrym miejscu. Włącz komputer na nowo i sprawdź.

Możesz jeszcze w Menadżerze Urządzeń w kontrolerach IDE odinstalować kanał, do którego podłączony jest napęd. Resetujesz komputer i czekasz, aż Windows zainstaluje je na nowo.

Przeinstaluj ASPI: http://www.cdrinfo.pl/download/1191035445

:arrow: Instrukcja

Wgraj nowy firmware :arrow: Klik

Firmware szukaj tutaj (po lewej Masz listę producentów, znajdź swój model).


(Socjoloszka1) #3

ok, po usunięciu tych dwóch plików pojawił sie cd rom...dzieki :wink:

a mozesz mi powiedziec co to sa za pliki i skad sie wzieły?


(Cosik Ktosik) #4

Te dwa filtry zawsze były w systemie, niestety często powodują taki efekt jak u Ciebie. Sam Microsoft zaleca ich usunięcie w podobnych sytuacjach.


(Agatonster) #5

socjoloszka ,

Poczytaj - Konkretne tematy... ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif