Komputer niewykrywa głosników


(Megawarez5) #1

Ludzie mam taki problem przychodze sobie do domu odpalam kompa i nie ma dźwięku... Żaden błąd nie wyskoczył. Odpalam np. winampa pasek leci dźwięku nie ma. Próbowałem:

-odinstalowanie i zainstalowanie sterowników najnowszych

-włączenie i wyłączenie karty dźwiękowej w Biosie

Aha i takie punkty:

  1. Dzwięku niema gdy podłączam słuchawki

  2. Jest tak jakby komputer nie wykrywał tych urządzeń audio co widać na screenie poniżej:

Jak podlączalem glosniki zawsze wyskakiwalo takie okienko co podlaczylem i tam zaznaczalem co podlaczylem a teraz nic niewyskakuje.

A i jak podlaczalem glosniki to te koleczka kolorowe zawsze swiecily tak jakby ba bialo.

Płyta główna to Foxconn PT980

Karta dzwiekowa to Realtek ALC888 HD

Mam service Packa 2 niewiem czy to ma jakies znaczenie ale podaje. Mam głosniki Philipsa 5.1

Prosze o pomoc... z gory dziekuje. :smiley:


(darek0107) #2

Komputer nie może wykrywać głośników bo głośniki nie są urządzeniem systemowym !!


(XMan) #3

Zainstalowałeś KB888111 (Windows XP SP2) ?

Nie będzie dźwięku to doinstaluj jeszcze KB835221.

Instalacja p/w jest niewidoczna, kliknij dwa razy, poczekaj chwilę i uruchom ponownie komputer.


(Megawarez5) #4

@XMan

Nadal niedziała:(

Macie jeszcze jakies rady ?


(jas_fasola) #5

Ja bym doinstalował Service Pack 3 to tak podstawowo. Zawiera w sobie wszytstkie poprawki potrzebne do sterowników/kart HD Audio. Ale to co podał XMan powinno wystarczyć. I sterowniki do Realteka ze strony producenta. Nie raz zauważyłem że z niektórymi płytami referencyjne nie zawsze chcą działać.

Sprawdź jeszcze czy przypadkiem domyślnym urządzeniem odtwarzającym nie jest urządzenie cyfrowe. Nowe grafy z NVidią czy ATI mają wyjście HDMI i czasem przy instalacji na XP ustawia się to domyślne. Kiedyś tak miałem co ja się namodziłem a wystarczyło zmienić domyślne urządzenie odtwarzające.

IMHO dlatego XP nie nadaje się już na nowszy sprzęt. To tak jak było kiedyś 98.


(Megawarez5) #6

@jas_fasola

a jak sprawdzic czy domyślnym urządzeniem odtwarzającym nie jest urządzenie cyfrowe? I jak to zmienic ?


(XMan) #7

Zainstaluj sterowniki do swojej płyty głównej Chipset.

Start -> Panel sterowania -> Dźwięki i urządzenia audio -> zakładki Audio oraz Głos

sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową Realtek HD.

Jeżeli nie to wybierz ją -> Zastosuj -> OK.

Jeżeli masz płytkę ze sterownikami od komputera to włóż ją do napędu CD, zminimalizuj.

Start -> Panel sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń.

Sprawdź w Menedżerze urządzeń czy nie ma żółtych wykrzykników lub znaków zapytania, jeżeli są to w tym miejscu PPM / prawym przyciskiem myszki /

  • Aktualizuj sterownik...

Przeinstaluj kodeki.

Jeżeli to się stało tak nagle to przyczyną problemu mogą być również wirusy :frowning:


(Megawarez5) #8

Hmmmmm...... żaden z wymienionych powyżej sposobów nie zadziałał :frowning: a może to cos jest nie tak z kartą dzwiękową ? albo z gniazdkami?


(silentmichal) #9

Jak widzę, jest to ewidentna wada gniazdka. :-? Mam bowiem ten sam problem. Jedynym sposobem jest dokupienie zewnętrznej karty dźwiękowej. Ale cóż... Niestety to kosztuje. Jedna z lepszych kart od Sound Blastera - około 150 złotych. ](*,) Jeżeli jednak nie stać nas na taki wydatek - warto pokombinować. Można podłączyć głośniczki do innego portu, i zaznaczyć jako "głośniki przednie". Pozdrawiam

PS.

Chciałbym zaznaczyć, iż w moim przypadku stało się to także zupełnie nagle. :frowning: