Komputer piszczy!


(Payorded02) #1

Witam!

Dzisiaj chciałem włączyć komputer i zaczał piszczeć (co w stylu klawiszy twardych). Kiedy wlaczam komputer wentylator chodzi i napedy sie wlaczaja i komputer zaczyna piszczec. Trwa to tylko 1-2 sekundy (piszczenie) monitor sie nie wlacza a komputer chodzi i tak co 15-20 sec piszczy. Wczesniej tez mialem taki problem i to byl problem z pamiecia RAM. Teraz mam zamiar pojsc do kolegi i wrocic z RAM'em i zobaczymy co sie bedzie dziac.

Pozdrawiam i prosze o pomoc w tej sprawie !


(minimen) #2

jesli nie chodzi monitor to może karta graficzna jest przesunięta troche. ja kiedyś trochę krzywo włożyłem i miałem podobny problem


(Payorded02) #3

Ustawilem dobrze karte i lipa to samo ;/


(smoq5) #4

Spróbuj opisać te piknięcia czy są krótkie czy długie i ile dokładnie ich jest.

Jaki masz model płyty głównej? Sprawdź czy na 100% wszystko jest dobrze dociśnięte.


(Payorded02) #5

Sa to takie szybkie pojedyncze pikniecia tak jakby pik pik pik pik (tak z 4 razy). Odstep moze 0.1 sec. Wszystko docisniete ram wysuwalem z 10 opcji. Karte graficzna mocno przykrecilem i lipa. Wczniesniej tez tak mialem ale wymiana ramu pomogla a teraz nic ;/. Wiatrak chodzi od procesora i od karty graficznej a monitor sie wgl. nie wlacza.


(smoq5) #6

Powiedz jaki masz BIOS?

Tu masz opisy błędów podczas POST:

http://nvision.pl/forum/index.php?s=26a ... ntry533316


(Payorded02) #7

Niewiem jaki mam bios. Czyli lipa komputer trzeba oddac do naprawy lippaaa ;/ ! Pomoze ktos jeszcze?

-- Dodane 13.08.2010 (Pt) 17:14 --

Z tego co czytalem to mam bios AMI ..

-- Dodane 13.08.2010 (Pt) 17:15 --

A liczy sie dzwieki te co beda piszczec jeszcze po tych 1 dzwiekach?


(smoq5) #8

Reset zworką CLEAR CMOS znajdującej się na płycie głównej, lub też odłączenie od prądu wyjęcie baterii podtrzymującej pamięć CMOS na parę minut i ponowne włożenie.