Komputer przechodzi w stan wstrzymania zamiast się wyłączyć


(Pan Kat) #1

Witam, wiem, że tematów było bardzo dużo, ale po przeczytaniu ich stwierdzam, że nie były to takie problemy jaki mam ja, oczywiście mogłem coś przeoczyć. Chodzi mi o to, że jak daję START-->WYŁĄCZ KOMPUTER-->WYŁĄCZ to mój komputer przechodzi jakby w stan wstrzymania, monitor się wyłącza, ale wszystkie wiatraki działają no i komputer normalnie chodzi. Nie wiem co może być przyczyną tego ponieważ mam nowy dysk i na świeżo zainstalowanego windowsa xp home edition. Dodam jeszcze, że na starym dysku miałem tak samo. Prosiłbym o odpowiedź, z góry dziękuję.


(Black Belfegor) #2

sprawdź, opcje zasilania (czy jakoś w ten deseń to się nazywało) w panelu sterowania


(Agatonster) #3

pankat ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(Pan Kat) #4

nie bardzo Cię rozumiem, co mam dokładnie tam sprawdzić?


(Black Belfegor) #5

to tak, w pierwszej zakładce:

Schemat zasilania: Stacjonarny dom/biuro

dysków nie wyłączaj :wink:

w zakładce hibernacja:

odznacz (jeśli jest zaznaczone) Włącz hibernacje

Mam nadzieje, że to to :wink:

choć teraz doczytałem, że wcześniej też tak miałeś... to prawdopodobnie w BIOSIE możesz mieć opcje ALWAYS POWER ON (albo jakoś podobnie, zależy od płyty głównej)


(Pan Kat) #6

wszystko mam tak ustawione jak napisałeś, nawet nie musiałem nic zmieniać co do płyty głównej to mam Gigabyte GA-945GZM-S2, zaraz zobaczę czy znajdę coś.

edit:

miałem jakieś opcje w biosie 'Power ON ...' ale zmiana ich nic nie pomogła ;(


(Black Belfegor) #7

Mam teraz jakiegoś GigaByte'a i niby są tam jakieś opcje, nie do końca wiem które mogą być od tego, bo nie wiem jakie Ty tam masz :stuck_out_tongue: ale jak zresetujesz ustawienia BIOS'a do domyślnych (fabrycznych, lub optymalnych) powinno być ok :wink: (jak podkręcałeś to zapamiętaj co i jak miałeś,a po resecie godzinę ustaw odpowiednią, jak masz kilka dysków to odpowiedni ustaw na pierwszy bootujący i chyba nic więcej zwykłemu śmiertelnikowi nie potrzeba zmieniać).

Jeśli to nie pomoże, to raczej coś z Windą...


(Pan Kat) #8

niestety ani przywrócenie ustawień do domyślnych, ani reset BIOS'a nie pomogło ;(


(Black Belfegor) #9

:hmmm: a jak odłączysz od prądu i podłączysz to się sam włącza (bootuje) ?


(Pan Kat) #10

jak odłączę i włączę to wszystko jest OK, nie włącza się sam


(Black Belfegor) #11

to na moje problem jest z (nie wiedzieć dlaczego) Windowsem, ale w tym nie pomogę :expressionless:


(Pan Kat) #12

no ale windows by się tak nagle zepsuł? Na starym dysku wszystko było ok, dopiero po pół roku komputer nie chciał się wyłączyć ;