Komputer przestal wykrywad dysk twardy


(Dan189) #1

witam wczoraj wieczorem wylaczylem komputer w ten sposob ze odlaczylem przedluzacz od zasilania. dzisiaj po uruchomieniu zauwazylem ze nie moge zalogowac sie do windowsa i mam napisane ,,Reboot and selected proper Boot device or insert boot media in selected boot device and press a key'' bardzo prosze o pomoc teraz pisze z laptopa


(Kuczkowiak) #2

Sprawdź czy w BIOSie jest wykrywany dysk , oraz podaj konfiguracje sprzętową , jaki dysk na jakim interfejsie i jaki system i podziel się dlaczego tak wyłączasz komputer ?


(Dan189) #3

Moze ktos powiedziec jak to sprawdzic? musialem tak wylaczyc bo mama szla a pozno bylo i nie chcialem aby zobacyzla ze jeszcze siedze


(system) #4

http://www.dobreprogramy.pl/AIDA64-Extr ... 22112.html

tym sprawdz jakie masz podzespoły


(szymon189) #5

Przy starcie komputera podaje informacje o zainstalowanych dyskach.


(Dan189) #6

szkoda tylko ze nie moge wejsc na pulpit ; / windows w ogole sie nie laduje !


(system) #7

jakie masz taśmy te które łączą dysk z płytą szerokie siwe czy takie wąskie paski czerwone?


(Dan189) #8

A,obops C 2006 American megatrends Inc

H55M BIOS P1.00

CPU : Intel Core icCPU 540 3.07 GHz

F2 to setup

F6 for instant flash

F11 for boot menu

Dual Channel Memory mode

4088 MB ok

American megatrends

65-045-0000010-00101111-120109-intel-as295045-y2kc

po wlaczeniu tylko to mi sie pokazuje

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 18:41 --

waskie paski czerwone


(system) #9

dysk jest na sata

zamień miejscami wepnij w drugie gniazdo tę tasme od dysku

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 18:50 --

uruchom kompa i powiedz czy slychac jakis sygnał


(Dan189) #10

a gdzie znajduje sie te drugie gniazdo ? mam miejscami pozamieniac te 2 kable w dysku?


(system) #11

jakie 2?

wychodzi kabel od dysku i jest podpięty do płyty,wypnij z płyty i wepnij obok masz takie samo gniazdo

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 18:57 --

jaka to jest płyta,jak się nazywa?


(Dan189) #12

Mam dysk seagate i wychodza od niego 2 kable

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 19:05 --

plyta asrock h55m pciexpress 2. 0

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 19:10 --

dokladnie asrock h55m LE


(system) #13

http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=H55M-LE

taka?

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 19:18 --

przełóż kabel tylko w płycie w to czerwone gniazdo


(Dan189) #14

zrobilem tak i nadal nie dziala


(system) #15

mnie to wygląda na pad dysku

-- Dodane 18.03.2011 (Pt) 19:38 --

jak możesz go sprawdzic na innym kompie to zobacz czy ten sam efekt będzie


(Dan189) #16

byc moze. jeszcze komputer jakos dziwnie mi teraz warczy tak jakby ten wiatraczek sie przycinal sam nie wiem, w kolku ten sam odglos sie powtarza tak jakby chcial ale nie mogl


(system) #17

zobacz jeszcze tak

wyciągnij ramy z płyty

włącz kompa bez ramu ,płyta powinna wydawac dzwięki


(Grzegorz Pyzera) #18

jak Ci się to wyświetli to wciśnij F2 wejdziesz do setupa biosu i poszukaj tam 'load defaults' albo coś w tym stylu a potem 'save and exit', komp się zrestartuje i zobaczymy czy to coś da


(Dan189) #19

Jakies dzwieki byly wydawane ale juz nie te same i nic nie dalo to load defaults


(Grzegorz Pyzera) #20

możesz spróbować jeszcze zresetować bios, jeśli to nie pomoże to obawiam się że faktycznie padł albo dysk albo coś na płycie głównej...

żeby zresetować bios musisz KONIECZNIE wyjąć kabel zasilający z kompa a następnie na parę minut wyjąć taką okrągłą bateryjkę z gniazdka na płycie głównej po czym włożyć ją z powrotem i próbować odpalić.