Komputer przy instalacji windows piszczy


(Thermal) #1

Witam

mam problem kupiłem nowe części do kompa i komp się włącza bez problemu idzie wejść w bios itd. ale przy instalacji windowsa komputer piszczy a dokładnie w momencie jak po formacie dysku instalator kopiuje potrzebne pliki do instalacji, skopiuje te pliki i uruchamia się ponownie i wtedy piszczy i nic się więcej nie robi. :frowning:

części kture wymieniłem.

Intel Core 2 Duo E8200 2,66

ASUS rampage formula x48

KINGSTON HyperX 2x 2 GB 800 DDR2

Asus Silent Square

Dysk Seagate 320 Gb S ATA


(Lukaszk 89) #2

A ile Twoja płyta główna może RAM'u obsłużyć?Patrzyłeś w instrukcję?Pytałeś się kogoś o możliwość konfliktu sprzętowego?NA początek wyjmij RAM i wsadź stary i zobacz czy będzie tak samo(RAM można dołożyć już po formacie/z resztą jak większość części/ - płyta,proc).


(Jag61) #3

Ewentualnie spróbuj instalować z jedną kością..

Możesz też zresetować bios przed próbą instalacji..

P.s.

Jaka była poprzednia konfiguracja ? A jaki masz zasilacz (firma, model, moc znamionowa) ?


(JNJN) #4

A jak piszczy, co za sygnały i jakie ?

Co piszczy ? podaj.


(Thermal) #5

zasilacz mam chieftec 650 W

płyta obsługuje 8 GB DDR2

Prubowałem z jedną kostką i nic.

Wcześniej miałem całkiem inny komputer ale wszystko w środku wymieniłem no oprucz dysku twardego a reszta komponentów jest nowa

a starych części już nie mam bo sprzedałem i kupiłem te nowe

piszczy głośniczek systemowy tak lekko przerywany dzwięk. tak myśle że morze musiał bym mieć Windows Xp ale 64 bit bo chyba mam 32.


(Cosik Ktosik) #6

Czy to jest przerywany, wyraźny pisk? Jeżeli tak, to w tym momencie procesor się grzeje (w trybie tekstowym nowe procesory potrafią się grzać, jakby go nie znosiły). Proponuję sprawdzić, czy docisnąłeś dobrze radiator do procesora. Wykorzystałeś wentylator boxowy, czy własny i czy nakładałeś pastę?


(Thermal) #7

tak pasta jest. a procesor sprawdzałem 2 razy czy jest dobrze umieszczony i jest prawidłowo a chłodzenie mam Asus Silent Square, morze zmienić na boxowe ? ale w biosie procka widzi poprawnie i dysk też widzi poprawnie a temperatura procka nie przekracza 40 stopni. tak a pisk jest przerywany i wyraźny ale nie wiem czemu dopiero w momencie jak skopiuje pliki przygotowujące do instalacji windows.


(Cosik Ktosik) #8

Przerywany dźwięk zawsze oznacza przegrzewanie się. Spróbuj z tym boxowym, zobaczymy. Wbrew pozorom on jest bardzo wydajny (ten piecyk Asusa jest całkiem,całkiem :wink: ).


(Thermal) #9

sprubuje ale nie wiem czemu ale coś mi się zdaje że to będzie związane coś z biosem bo ta płytka Asus Rampage formula x 48 jest kosmiczna i morze coś trzeba przestawić. ale sprubuje z boxowym.


(Scorpion1948) #10

W biosie jest kilka takich opcji które alarmuja takim piskiem jak cos sie przegrzewa (lub poprostu jest gorące) standardowo sa wylaczane i w kazdej chwili mozna je wlaczyc jak ruwniez wylaczyc .oczywiscie nie kazdy bios (zalezy od plyty głownej) ma taka opcjesprubuj zaladowac fabryczne optymalne ustawienia biosu i powinno dzialac,jak to niepomoze to zaniesc kompa do serwisu lub sklepu gdzie go kupowales i niech oni sie mecza,jesli masz gwarancje


(Cosik Ktosik) #11

Jeszcze może być jedna rzecz, a mianowicie ten Asus Silent Square. To nie musi być przegrzewanie. Zapewne jest na tym chłodzeniu, wolnoobrotowy wentylator. Jeżeli wiatrak znacząco zwolni, Bios zacznie wydawać dźwięki alarmowe. Szukaj opcji CPU/FAN/Power Fan Fail Warning i zmniejsz liczbę obrotów, przy których alarm zostanie włączony.


(Thermal) #12

jedynie co jest gorące to garfa EVGA Geforce 9800 GTX ale w biosie żadna temperatura nie przekracza 45 stopni.

W dniu 06.06.2008 , o godzinie 12:44 został dopisany post przez Maver12

Wentylator śmiga dość szybko ale sprubuje znaleźć to a morze masz racje bo na tej płytce zmieniam we wszystkim napięcie na wiatrakach ( a jest tego cała dodatkowa zakładka) więc morze to jest to.

W dniu 06.06.2008 , o godzinie 13:04 został dopisany post przez Maver12

Tu jest link do płyty głównej

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3& ... odelmenu=1

do tego kupiłem

RAM. KINGSTON HyperX 2 x 2 GB 800Mhz DDR2

PROCESOR. Intel Core 2 Duo E8200 2,66 s.775

Na moje to komponenty są kompatybilne...

W dniu 07.06.2008 , o godzinie 7:07 został dopisany post przez Maver12

Już działa bios był rozlegulowany ale troche dziwne bo przywracałem ustawienia fabryczne i nie ruszyło. ale cotam już działa :smiley: