Komputer sam się wyłącza co dokładnie 30 minut

nie, nic nie bylo zmieniane

pomimu resetu biosu problem nie ustępuje

mam pomysl poniewaz mam najnowszy bios (F15) moze po prostu dam go na f14 albo nizej, nie znam sie na tym wiec napiszcie czy mogloby to pomoc

Płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. B85M-D3H
To twoja płyta. Mam taką samą.
Gigabyte daje na tę płytę aktualizacje Bios z tamtych lat. 2014 do 2015

Czym ty aktualizowałeś Bios w 2021 r.

P.S. Nie chcę cię martwić ale zaciekawiony tym tematem polatałem na róznych forach w tym tomsHardware i tam dokładnie ten sam problem.
Próbowano go rozwiązać poprzez resetowanie cmosu, flashowanie biosu, wymiane kości ramu, zasilacza, bateri cmosu.
Usuwano karte graficzną, odłączano dyski.
Moze jest cos nie tak z kościa cmos? Albo z RTC ( real-time clock)
Problem znikał gdy wymieniono płytę główną.

czyli to jest wina plyty glownej albo cos w biosie jest ustawione na domyslne i ciagle mi wyłącza?

Jesli bios jest na domyślnych ustawieniach to nie sadze. Tylko ze bios to firwmware a cmos to miejsce gdzie ustawienia biosu sa zapisywane. To tak jakby ci system fiksował a przyczyna była uszkodzona kość ramu. Ja bym zasiegnał porady w serwisie.Powiedza co sie bardziej opłaca. Szukanie i naprawa przyczyny czy wymiana płyty.
Możesz wymienić baterię i sprawdzić co sie dzieje ale nie sądzę byś cos wiecej bez serwisu zrobił. No chyba ze sam jestes serwisantem.

naprawilem problem, zaaktualizowalem bios o 1 nizej z f15 na f14. dziekuje za pomoc <3