Komputer sam się wyłącza


(Ixi24) #1

Witam!

Od ok dwóch trzech tygodni komputer mi się wyłącza, wcześniej było wszystko dobrze (mam go od sierpnia 2009), gry śmigają do teraz (np. Wiedźmin 2 na wysokich). Ale naglę zaczął się wyłączać po rożnych okresach czasu. Za pierwszym razem otworzyłem go przeczyściłem, wyglądało wszystko ok działał dobrze kilka dni i znowu się wyłączył. Potem dwa dni działał bez zarzutu i znowu zgasł. A od tygodnia jest różnie raz działa cały dzień, a na drugi to zgaśnie włączę go podziała z 2 h znowu zgaśnie potem kilkanaście minut, potem znowu z godzinę (różnie).

Np dzisiaj działał z 3 godziny potem zgasł, potem po 20 min zgasł, rozebrałem go podłączyłem tylko zasilanie to najpierw zgasł po 1 min, potem od razu po kilku sekundach. Podłączyłem wszystko z powrotem i zgasł po godzinie.

Specyfikacja:

Procesor: AMD Athlon II X2 250

Karta : Radeon 4850 512 Mb

Płyta : Gigabyte M52L-S3P

RAM : DDR 2x 2048

Dysk : 640 GB 7200 Ob/s

Zasilacz 450 W

Obudowa: TRACER XENO (jeden wentylator z tyłu obudowy)

Co może być przyczyną wyłączania się komputera?

Szwankuje zasilacz?

Przegrzewa się procek? (zastygła pasta?)

Nie chcę w ciemno kupować nowego zasilacza. Można jakimiś dobrymi programami sprawdzić temperaturę podzespołów ? (i wrzucić screeny)

Proszę o pomoc!


(igrek) #2

Zasilacz też tracer? Jak tak to bezwarunkowa wymiana, jakie temperatury procesora i karty? Masz jakieś dodatkowe wentyle w budzie?


(Ixi24) #3

Mam jeden wentylator z tyłu obudowy

Screen z programu HWMonitor:

Beztytu%C5%82u__jpg_300x300_q85.jpg

-- Dodane 14.02.2012 (Wt) 14:24 --

Dzisiaj rano od razu wziąłem się za czyszczenie kompa rozebrałem go.

Czyściłem co się da. Po podłączenie wszystkiego z powrotem

Komp się włącza ekran się nie zapala, słychać jak raz sie resetuje i znowu gaśnie, po paru takich wyłączeniach gaśnie zaraz po włączeniu.

Co teraz :confused: ?

-- Dodane 14.02.2012 (Wt) 15:45 --

Ok teraz myk jest tak:

Mam starego kompa, wykręciłem z niego zasilacz podłączyłem do tego mojego, zamiast tego Trackera

Ok komputer nie gaśnie, ale uruchamia się nie włącza się obraz na monitorze i ko kilkunastu sekundach się resetuje i tak w kółko.

Pomyślałem, że dysk nie działa, ale podłączyłem zasilacz z powrotem do starego kompa i dysk też do niego podłączyłem.

Na szczęście dysk działa, bez żadnego problemu.

Tylko teraz co się dzieje z tym moim głównym kompem, ok zasilacz na śmietnik, ale czemu się dalej nie uruchamia ? :confused:

-- Dodane 14.02.2012 (Wt) 17:29 --

Ok podłączyłem ze starego kompa kartę i zasilacz i kom działa bez problemu.

To teraz proszę o polecenie zasilacza do mojego kompa. Jakaś niewygórowana cena, jakieś konkretne marki i czy 450 W wystarczy ?

-- Dodane 15.02.2012 (Śr) 12:26 --

już kupiłem http://allegro.pl/zasilacz-aerocool-vp- ... 14901.html temat do zamknięcia :slight_smile: