Pełno tego jest, ale znalazłem 3 powtarzające się pliki, przynajmniej w roku 2019. Wcześniejszych nie sprawdzam, bo do jutra chyba bym nad tym siedział.
c:/windows/explorer.exe - no po tym to się raczej nie dojdzie od czego tak się dzieje
c:/windows/system32/WinSAT.exe - to się powtarza najczęściej, nie wiem co to jest
c:/…/hdtune.exe - nawet hdtune resetuje te ustawiania?
Proces C:\Windows\System32\WinSAT.exe (identyfikator procesu: 2816) zresetował schemat zasad z {8c5e7fda-e8bf-4a96-9a85-a6e23a8c635c} do {381b4222-f694-41f0-9685-ff5bb260df2e}
To się samo zmienia niezauważalnie kilka razy dziennie. Zarówno w jednym i w drugim mam ustawioną godzinę do wstrzymania, ale potem samo się zmienia na 5 minut.
Ja zacząłbym od odinstalowania wszystkich preinstalowanych aplikacji typu vaio coś-tam, coś-tam… Wszystkim radzę po kupnie komputera z preinstalowanym systemem instalować Windowsa na czysto, wtedy wiemy co w nim siedzi i nie szuka się po omacku przyczyn problemów.
Niech mnie poprawi ktoś, kto miał kontakt z tymi laptopami, ale z doświadczenia wiem, że preinstalowane “wspomagacze” tylko robią więcej kłopotu i spowalniają system, a ich działanie jest pozorne.
No nic nie mam w harmonogramie zadań.
Odkąd mam ten komputer to był tam już windows 8 z tym całym oprogramowaniem od VAIO.
Chciałbym uniknąć ponownej instalacji systemu, bo to typowy komputer roboczy i musiałbym ponownie wiele rzeczy konfigurować.