Komputer samoistnie się wyłącza


(Sredni59) #1

Witam. Mam duży problem... Komputer wyłącza mi się sam, nie ma reguły wyłącza mi się raz po 5 min czasami po godzinie a co jest rzadkością nie wyłącza się wcale... Myślałem że to wina windowsa ale przegrałem go i nadal to samo, teraz myślę czy nie jest to wina zasilacza w jednostce... I mam do was pytanie czy napięcie rdzenia procesora może skakać co chwile od 1.3V do 1.6V oraz innych podzespołów??? BO ja tego nie wiem dodam że informacje na temat napięcia mam z programu Everest... Proszę o pomoc! :frowning:


(smoq5) #2

Nie może skakać, zwłaszcza aż tak bardzo! Jaka zasiłka?


(Sredni59) #3

a gdzie sprawdzić typ zasilacza?


(smoq5) #4

Odkręcasz bok obudowy i patrzysz na naklejkę.


(Sredni59) #5

tera miałem naprzykład podskok od 1.3 do 1.7V i spadło odrazu do 1.35V dla mnie to trochę dziwne...


(Sredni59) #6

o w mordę komp ma już 7 lat zasilacz też...


(smoq5) #7

Najprawdopodobniej zasiłka nie wyrabia, dla pewności przydałoby się miernik napięć podpiąć i w biosie tez można sprawdzić, bo może czujnik wariować.


(smoq5) #8

UUU... to może być ciekawie :slight_smile:


(Sredni59) #9

ok sprawdzę w biosie...


(ybu) #10

Z programu Everest Ultimate podaj odczyt z czujników (w programie komputer->czujnik).Napięcia i temperatury.

Wychodzi na brak stabilności napięcia.

Sprawdź napięcia w Biosie.

Do Biosu wchodzisz wciskając klawisz DEL przy starcie komputera. Na pierwszym ekranie po starcie będzie napis Press DEL to Enter Setup, wciskasz i wchodzisz. Wybierz PC Health Status (czasem jest Hardware Monitor), wejdź i spisz napięcia +3.3V, +5V oraz +12V. Z Biosu wychodzisz naciskając klawisz ESC.

Jak masz możliwość to:

http://www.dzikie.net/index.php?art=napiecia

Dodatkowo gdy będziesz patrzył jaki masz zasilacz to zobacz czy na płycie głównej nie ma tych objawów

http://www.edw.com.pl/index.php?module= ... =151&meid=

lub w samym zasilaczu


(Sredni59) #11

Więc tak z BIOSU

CPU Voltage - 1.3-1.6 (zmienia się co sekunde raz jest 1.35 a za sekunde 1.58)

+5V - 5.02

5V SBVIN - 5.08

3.3V - 3.05

+12V - 12.41- 12.48

-12V - 11.62

Co o tym sądzicie?


(smoq5) #12

Zasiłka lub czujnik, jeśli komp jest faktycznie 7 letni to powinno być już zasilanie ATX ale jak by było AT to bym się nie zdziwił dlatego też trzeba by podać nazwę zasiłki, którą wiesz jak sprawdzić :wink:


(Sredni59) #13

A czy się rużni zasilacz AT od ATX?


(smoq5) #14

Np. wtykiem zasilania do płyty głównej.


(Sredni59) #15

A jeśli będę chciał kupić nowy zasilacz to mogę kupić jaki chce(obojętnie) czy muszę patrzeć na wtyki lub na coś innego?


(Sredni59) #16

Odkręciłem obudowę...

model zasilacza to: IMPET 300X1

ma 300W

I co możecie mi powiedzieć na jego temat bo komp nadal się wyłącza...


(Sredni59) #17

macie jakieś pomysły żeby komp się nie wyłączał?


(Cosik Ktosik) #18

3.3V, czyli m. in. zasilanie pamięci jest poniżej normy. Zasilacz wygląda więc na za słaby (z resztą ta marka). Proponuję pożyczenie innego i sprawdzenie na nim, jak wygląda sytuacja.

PS Nawet w 2000 roku panował już ATX.


(Sredni59) #19

teraz w napięciu +12V mam napięcie 6.02 V to chyba mocno poniżej normy...


(Cosik Ktosik) #20

Pożycz inny zasilacz lub przynajmniej miernik. Takie napięcie jest mało prawdopodobne.