Komputer się nie włacza


(Matulek25) #1

Witam. Mam tak iproblem dosyć nie typowy. Chce uruchomić komputer przyciskiem startowym, a on tylko trzeszczy. Poruszałem kablem od zasilacza który idzie do płyty głownej uslyszałem ciągłę trzeszczenie jakby uruchamial się i gas. W końcu ta kporuszyłem że sie uruchomił , ale nie na długo, bo za każdym razem musze powtarzać tą czyność, łatwa ona nie jest i schodzi się z nią. Prosze o odpowiedz. Mam nadzieje, że to nie jest wina płyty głownej.


(Rafalbag1) #2

Podaj konfiguracja kompa.

To trzeszczenie to wentylatory czy głośnik w obudowie?


(Patryk Tatarczyk) #3

Możliwe jest spalone kable od zasilacza albo z obudowy :smiley:

-- Dodane 18.07.2010 (N) 20:12 --

Możliwe jest spalone kable od zasilacza albo z obudowy :smiley:


(flaszer) #4

Podaj model zasilacza, bo prawdopodobnie on tu wini. Obejrzyj też płytę główną pod kątem wybrzuszonych kondensatorów.


(Matulek25) #5

Konfiguracja sprzętu:

Procesro AMD ATHLON-64 3000+(FSB400) Socket-939 VENICe box

Płyta główna GIGABYTE 250NF3/4xDDR/ATA133/SATA/AGPx8/usb2

Pamięć operacyjna 1.5GK DDR1

Karta graficzna ASUS Ah3450 512MB

Karta muzycznaAC'97 5.1 PnP zintegrowana z płytągłówną

zasilacz TRACER ATX 400W PFC

Reszta raczje nie ważna :smiley:

A co do piszczenia to jakby komputer się uruchamiała ale zaraz gasł.

-- Dodane 18.07.2010 (N) 20:29 --

Kondesatory są w porządku coś robiłem przy nim i tak się stało. :frowning:


(Adio741) #6

zasilacz do wymiany, ten co masz jest na czarnej liście


(Matulek25) #7

A jesłi komputer wszystko uruchamia oprucz zasilaczu to jego win? Jeśli już tak to prosze o podanie jakiegoś dobrego wmiare za dobrącenę.


(Adio741) #8

bez sprawnego zasilacza komputer się nie włączy bo od niego właśnie idzie prąd do wszystkich podzespołów...

http://allegro.pl/item1124065481_zasila ... xsata.html


(Matulek25) #9

Dobra nie stety to nie zasilaczc został sprawdzony, proszę o pomoc, nie wiem co już robić. :frowning:

-- Dodane 22.07.2010 (Cz) 13:29 --

NIkt nie wie?

-- Dodane 01.08.2010 (N) 6:10 --

Znalazlem nowe objawy. Jak włacze komputer przyciskiem startowym to się uruchamia i wyłącze go z gnistka to potem sięwłaczy. Jak bym wyłaczł go start wyłącz komputter to ta sama czyność co napisałem w 1 poście.