Komputer się nie włącza


(Wielebny Kris) #1

Treść wykasowana.


(Szymszejdi) #2

Opisz dokładnie jak piszczy komputer, to jest własnie sygnał błędu po którym powinieneś poznać co jest nie tak, napisz jaką masz płyte główną, jeżeli masz książeczkę od płyty to tam powinno być napisane co dany kod błędu oznacza. Jeżeli płyta piszczy to chyba z nią jest ok, sprawdź jeszcze RAM i procesor


(Pieciaks) #3

Zacznijmy od prostszego...

Spróbuj może zrestartować BIOS:

  1. Wyjmij bateryjkę na płycie głównej, odczekaj 1 minutkę i włóż ją spowrotem.

  2. Zresetuj CMOS przesuwając zworkę "Clear Cmos" na płycie głównej - zworka normalnie powinna być na pinach 1. i 2. , przestaw zworkę na piny 2. i 3. , po minucie przestaw zworkę spowrotem na piny 1. i 2. .

Bateria i zworka:

5ac4288a405017bd.jpg

Schemat przestawiania zworki:

98689cbc3926e078.jpg


(Edgarmks) #4

Na 30 minut a nie 1 minutę :?


(Zbych ) #5

czytaj dokładnie , ad2 w tym wypadku wystarczy minuta a nawet 30 sekund


(Wielebny Kris) #6

Treść wykasowana.


(Pieciaks) #7

A u twojego kolegi jest ten sam problem?

Chyba masz niepoprawnie włożoną wtyczkę od kabla, tzn. wtyczka do kabla została do niego źle zamontowana - sprawdź ją.


(Michal Kolatek) #8

Chyba 150 m dla kabla sieciowego to zadużo [ale nie jestem pewien, to zalerzy od kabla zakłuceń i chyba najlepiej jak nie przekracza 50 m]

Konfiguracja sieci LAN:

http://sieci-lan.pl/ip.php3


(chudy ed) #9

czyżbym w kompie widział moją starą plytę główna JetwaY Procomp P4XFB?? :mrgreen:


(kacprosz) #10

za dużo tego kabla jeżeli masz kabel 150 m to musisz dać switcha i kabel ekranowany.kabel bez switcha i zwykły TYLKO do 130 m MAX! !!