Komputer się wiesza lub restartuje


(Kstep1) #1

Witam

Mój problem wygląda następująco: Jakiś czas temu komp się wieszał(gry, praca w windows itp.), sprawdziłem temperaturę na procku i wynosiła ona 75stopni. Natychmiast zajrzałem do środka i 4 kondensatory na radiatorze były wylane. Wymieniłem je na nowe i temperatura procka wynosiła ok 45 stopni. Podczas pracy w systemie ładnie wszystko chodziło, gdy tylko włączyłem jakąś grę komp znów się wieszał. Wyczyściłem dokładnie kartę grafiki(wiatraczek nasmarowałem) i już wszystko było dobrze, aż do teraz:(. Teraz nie mam pojęcia co może być ale komputer zachowuje się prawie tak samo tzn: zaczol się wieszać przy grach(niewszystkich), z czasem zaczol się resetować i wieszać także podczas pracy w windowsie. Momentami dźwięk sie psuje(zacina sie) ale po chwili już jest dobrze. Temperatury oraz napiecia sa prawidłowe. Kondensatory są całe. Czy to jest wina grafiki czy tez może płyta główna nawala, a może cos innego?

Konfiguracja:

procesor: Intel Penitum IV Prescot 3016MHz

p. główna: Gigabyte-GA-8I848E

Ram: 768 DDR

grafika: GeForce FX 5600 128MB

muzyka: FM801


(McDracullo) #2

kondensatory na radiatorze?? :?

Jaki zasilacz? Sporawdź napięcia, podaj firmę, model i ilośc wat.


(Kstep1) #3

Chodzilo mi o kondensatory przy procku:P

Zasilacz: JJ 300W


(Gina Gina) #4

No to jeszcze sprawdź kondensatory w samym zasilaczu,

one też lubią nawalać ;/


(McDracullo) #5

Powiem szczerze - znalazłem o nim info tylko na rosyjskich stronach, a w tym jezyku to ja tylko do 5 umiem policzyć :slight_smile: Jak ktoś wie co to to neich powie, ale na moje to trzeba by go wymienić.


(Gugu007) #6

Jak kondensatory mobo wylały to dużego pożytku z niej mieć nie będziesz - objawy jak opisałeś. Zasilacz również może być uszkodzony, ale moim zdaniem płyta jest do wymiany. Czasami zainstalowanie nowej zasiłki pomaga, ale na krótko, a potem znowu wracają twoje objawy.:mrgreen:


(Michal Kolatek) #7

Czytać dużo nie trzeba (ale trochę umiem ruski) wystarczy spojrzeć jak codgen 2 kondensatory 2 niby radiatory i koniec.

http://www.microtech.ru/psu/psu.php?pm_jj-300t

to jakiś Joy Joe czy jakoś tak, pewnie klepany w chinach.

Kondensatory zapewne wykończył ten zasilacz.


(Gina Gina) #8

Jeżeli się wymieni wszystkie kondensatory z typu gdzie choć

jeden był wadliwy, to płyta pracuje jak nowa - płyty robione

moją ręką -już ponad 5lat :o


(Kstep1) #9

kondensatory sa wporzadku i zasilacz takze, wiec co to moze byc?


(Michal Kolatek) #10

Zmień zasilacz na Fortona 350W THA-P lub coś mocniejszego P4 sporo pobiera, Chieftec 450W.

Sprawdź pamięci Memetestem testuj przez 4-5 godz pojedyńczo każdą kość, przeczyść styki ramu i slot ramu.


(Kstep1) #11

a jaka jest pewność że będzie dobrze???Wiesz bo jak wymienie a dalej będzie to samo to troszke lipnie:/ zastanawia mnie ta płyta główna, czy czasem nie jest walnietą po tym jak kondensatory się wylały


(Members92) #12

Najlepiej to moze jakbys od jakiegos kumpla pozyczył sobie zasilacz i sprawdził co będzie jaki włożysz jakiś inny zasilacz.Oczywiście do Twojego sprzętu to jakiś Fortron 350 w byłby wporzo bo takto kupisz zasilacz nowy na allegro a problemy nadal beda wiec to bez sensu najpierw postaraj sie eliminowac błedy.Sprawdż pamięć memtest-em jak juz któs wcześniej wspomniał.A jak nie to spróboj tez skombinować sobie do tego nową płytke głowną pod Twój procek i sprawdz czy wtedy będzie dobrze.

POZDRAWIAM :slight_smile:


(McDracullo) #13

gugu007 przelutowujesz wszystkie z tej samej "parafi" to nie powinno się z nimi nic dziać, pod warunkiem że zrobione jest to dobrze i zasilacz sprawny.

tej strony w googlach nie przeglądałem. ;]


(Kstep1) #14

większość znajomych ma słabsze procesory więc i zasilacze podobnego typu:/ Z płytą jeszcze gorzej, a o nowej to moge marzyć narazie:)

Zastanawia mnie to że nie dzieje się to regularnie tylko raz na jakiś czas, są momenty gdzie wszystko ładnie śmiga(gry,programy itp.), a czasami tak jak opisałem:/


(McDracullo) #15

Smyk19 i tak musisz wymienić zasilacz bo na tym nie warto ryzykować.


(Kstep1) #16

No jak trzeba to trzeba tylko kolejny wydatek:/

Komp prawie 3 lata smigał idealnie, a teraz zaczoł stwarzać problemy...

Złączono Posta : 06.01.2007 (Sob) 15:42

zasilacz wymieniony na: ModeCom Feel II 400W

Niestety dalej to samo się dzieje:(:(:(:frowning:

Sprawdzalem pamięć Mamtestem i 0 błędów pokazuje:(