Komputer się wyłącza - wina dysku?


(Xteer) #1

Witam,

ostatnio musiałem wymienić dysk ponieważ mój komputer po pewnym czasie nie działał tak jak trzeba. Tzn. restartował się przy starcie systemu i tak w kółko. Mój wniosek wynikał z tego iż dysk chodził dość głośno (startował i stopował). Parę razy udało mi się dostać przez tryb awaryjny. Teraz mam inny dysk (także używany) SAMSUNG HD161HJ. Gdy był on zamontowany przy innym komputerze to się wyłączał co jakiś czas i tak samo dzieje się i na moim komputerze. Komp się wyłącza gdy gram w gry na wp.pl :smiley: natomiast na programach nie ma problemu np. na photoshop-ie cs6. I teraz moje pytanie... Czy jest to problem którego można się pozbyć z poziomu ustawień windows etc, czy trzeba pozbyć się dysku? Nie znam się na tym - jakieś bady i inne są mi obce także proszę o jasne info. Z góry thx

pozdro redo's


(Qba_) #2

Ściągnij program HD Tune: http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Pro … 12177.html

Pokaż zrzut ekranu z zakładki Health (całej!) i zrób test z odznaczonym Quick Scan.


(Xteer) #3

9271751687b67.png

a0db1f1d0cca8.png

A ten test się robi…


(Qba_) #4

Na podstawie SMART wydaje mi się, że z dyskiem jest wszystko ok.

Jak możesz podaj resztę specyfikacji komputera i markę oraz moc zasilacza - być może właśnie on jest winowajcą. :wink:


(Xteer) #5

windows 7 ultimate

ram 2 Gb

procesor 2018

graf geforce 9400 gt

komp to jakiś fenix pecet :smiley:

zasilacz 230V - 50 Hz

________________________

Żeby zobaczyć jaki mam zasilacz rozkręciłem kompa i dokonałem przełomowego odkrycia które chyba rozwiązuje naszą zagadkę :smiley: Taśma od dvd blokowała wentylator od procka i się nie mógł kręcić. Czy to może być przyczyną? :lol:


(Qba_) #6

Jeżeli przez najbliższe kilka dni problem nie powróci, to prawdopodobnie przyczyną była właśnie taśma blokująca chłodzenie procka. :slight_smile:

Gry we flashu potrafią mocno obciążyć procesor, więc biedaczek się przegrzewał i komputer się resetował.


(falcon89) #7

To nie jest model zasilacza, jak już rozkręciłeś komputer to sprawdź model zasilacza.


(Xteer) #8

:smiley:

Tak czy inaczej mi pomogłeś, więc dzięki wielkie! :smiley: