Komputer się zawiesza


(PC174) #1

Kilka dni temu komputer niespodziewanie się zrestartował, po czym wywalił błąd:

4c67e1c77471.jpg

Po wyłączeniu i włączeniu komputera pojawił się taki ekran:

55d218c1e72.jpg

Po kilku próbach włączenia komputer w końcu się uruchomił.

Od tego czasu pojawia się tylko czasami ten drugi ekran (te dziwne pionowe kreski) po ładowaniu ilości RAM'u. Ale nie robi się to zawsze, przykładowo dziś: po przyjściu ze szkoły i włączeniu komputera, który uruchomił się normalnie, po około godzinie komputer w najmniej odpowiednim momencie się restartuje. Muszę go kilka razy włączyć i wyłączyć, aż wreszcie uruchomi się normalnie...


(Ro Man) #2

jeżeli te pionowe kreski wyskakują dopiero podczas testowania pamięci, to tam może leżeć przyczyna...

ściągnij dowolną dystrybucję linuksa z live cd... np. ubuntu albo fedora... odpal z płyty i z menu wybierz "memtest"


(Łukash) #3

Zobacz w biosie czy masz dobrze ustawioną sekwencję bootowania.


(PC174) #4

Wyskakuje to dopiero po przetestowaniu pamięci. Pojawiają się napisy z dyskami, a potem dopiero urwie cały tekst od "Primary Master" do końca i pojawią się te kreski...

Jak to sprawdzić?


(Łukash) #5

Klawisz Del po uruchomieniu kompa i szukaj coś z Boot>pierwsze urządzenie to zazwyczaj CDROM,2 drugie twój dysk twardy(master, tam gdzie system,reszta zazwyczaj disable)


(PC174) #6

Jak wejść do ustawień biosu to akurat wiem, bardziej chodziło mi o to drugie :slight_smile: zaraz ci to pokażę...


(Piotr Kluzowicz) #7

Czy to się zaczęło całkowicie bez powodu czy było poprzedzone jakimikolwiek zmianami w systemie/sprzęcie? Chociaż to raczej coś z BIOSem albo hardwarem tak na logikę...

Ja bym spróbował zrobić reset BIOSu. Jeśli to nie da efektu, to jeśli masz np. 2 moduły RAMu to wyjmij jeden i uruchom tylko na tym drugim.


(PC174) #8

Advanced BIOS Features:

daa8a93p1010471.jpg

Nie, nic nie zmieniałem. Kiedyś dawno (parę miesięcy temu) zepsuła mi się kość RAM. Wtedy zrobiłem skan MemTestem i wyciągnąłem zepsutą kość. Od tego momentu wszystko działa.

Ale teraz przypominało mi się inne zdarzenie: trochę ponad miesiąc temu, jak włączyłem komputer to dziad spalił mi monitor... Podłączyłem drugi i przez kilka dni trzeba było włączać i wyłączać komputer, żeby monitor dostał sygnał. Jednak po 3-5 dniach problem zniknął i zapomniałem o tym.

Ale jeszcze wcześniej zmieniałem kartę graficzną, bo miałem z nią problemy (temat, w którym to opisałem) i te problemy zniknęły. Chociaż ta wymieniona karta na innym komputerze chodzi dobrze...

No ale wróćmy do restartów komputera :stuck_out_tongue:


(Piotr Kluzowicz) #9

Próbowałeś z resetem BIOSu i ramem?

Podaj specyfikację tego komputera z zasilaczem włącznie.


(PC174) #10

Reset BIOS'u to jak myślę wyciągnięcie baterii? Nie próbowałem :slight_smile:

Typ procesora: AMD Athlon, 1000 MHz (7.5 x 133)

Nazwa płyty głównej: Shuttle AK31 (6 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 4 DIMM, Audio)

Mikroukład płyty głównej: VIA VT8366A Apollo KT266A

DIMM1: SpecTek 128 MB PC2100 DDR SDRAM (2.5-3-3-6 @ 133 MHz) (2.0-2-2-5 @ 100 MHz)

DIMM3: MDT Tech. MDT512M PC400 CL2. 512 MB PC3200 DDR SDRAM (2.5-3-3-8 @ 200 MHz) (2.0-3-3-7 @ 166 MHz)

Typ BIOS'u: Award Modular (09/13/01)

Dysk fizyczny: Maxtor 6E040L0 (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Karta graficzna: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400 (Leadtek WinFast GeForce2 MX)

Zasilacz: Take Me 350


(Piotr Kluzowicz) #11

Reset BIOSu można zrobić na 2 sposoby: wyciągnięcie baterii na dłużej (kilka godzin) lub za pomocą zworek na płycie głównej - szukaj napisu CLEAR CMOS.

Spróbuj też z tymi pamięciami.

Zasilacz masz z czarnej listy i do tego leciwy. Pożycz od kogoś dobry zasilacz i podłącz.


(Łukash) #12

Daj na First Bootn device-CDROM,Second Booty Device-HDD-0,i jak pisze bochen9 , też mi się wydaje że zasilacz może padać.


(PC174) #13

Zaraz zmienię te ustawienia w BIOSie, a zasilacz kupiłem około 2 lata temu i do tego dałem za niego aż 100 zł. 57e9032kwasny.gif


(Piotr Kluzowicz) #14

100zł? Przepłaciłeś za ten szmelc :stuck_out_tongue: Niestety jest to możliwa przyczyna Twoich kłopotów...


(PC174) #15

No niestety w moim mieście sklepy z kompami są cienkie i drogie :evil:

W drugim kompie mam zasilacz Rubikon. Mógłbyś podać tą czarną listę zasilaczy? :slight_smile:


(Piotr Kluzowicz) #16

Lista dobrych i złych zasilaczy


(PC174) #17

a904fded83f1.jpg

Oto wynik MemTestu.


(Piotr Kluzowicz) #18

Reset BIOSu, wyjęcie jednego modułu pamięci RAM, podmiana zasilacza na jakiś inny, sprawny.

O MemTeście nic nie powiem, bo się na tym nie znam.


(PC174) #19

Dobrze, dziękuję za całą pomoc